Evenimentul Zilei > Actualitate > 20 de ani de blestem pentru campioanele mondiale
20 de ani de blestem pentru campioanele mondiale

20 de ani de blestem pentru campioanele mondiale

În ultimele două decenii, deținătoarele trofeului au fost eliminate de la turneul final încă din faza grupelor. Germania n-a reușit să învingă statistica și a devenit ultima victimă celebră.

Eliminarea Germaniei, de la Cupa Mondială din Rusia, este un eșec răsunător. Deținătoarea trofeului a fost trimisă acasă după o înfrângere usturătoare, scor 0-2 cu reprezentativa Coreei de Sud, în condițiile în care nemții aveau nevoie de o victorie, iar asiaticii jucau doar de plăcere.

Germania era mare favorită în Grupa E și a terminat pe ultimul loc, clasamentul arătând astfel: 1. Suedia 6p (5-2), 2. Mexic 6p (3-4), 3. Coreea de Sud 3p (3-3), 4. Germania 3p (2-4).

Totuși, privind statistica ultimilor 20 de ani, luând în calcul ultimele cinci ediții ale Campionatului Mondial, surpriza nu mai pare atât de mare. O echipă care a câștigat trofeul suprem al fotbalului s-a făcut de râs la patru ani distanță.

 

Franța n-a marcat în 2002

În 2002, reprezentativa Franței a început turneul din Coreea de Sud și Japonia din postura de campioană. Naționala din Hexagon n-a făcut pasul în „optimi”, dintr-o grupă cu Senegal (0-1), Uruguay (0-0) și 0-2 cu Danemarca.

Mai mult, francezii n-au marcat la acea competiție. Brazilia este singura care face excepție de la această statistică. Sud-americanii au devenit campioni în 2002 și au ajuns până în „sferturi” la Mondialul din Germania 2006.

 La acel turneu, regină s-a încoronat Italia, națională care avea să treacă prin mari chinuri patru ani mai târziu, în Africa de Sud. „Squadra Azzurra” a remizat cu Paraguay (1-1), cu Noua Zeelandă (1-1), a fost învinsă de Slovacia (2-3) și a plecat spre casă.

Turneul a fost câștigat în premieră de Spania, națională care a evoluat deplorabil în 2014, în Brazilia. Ibericii au debutat cu un 1-5 în fața Olandei, au pierdut confruntarea cu reprezentativa din Chile (0-2), apoi a învins inutil Australia (3-0).

 

Nemții, cei mai constanți la Cupa Mondială

La turneul din Rusia, a venit rândul Germaniei să fie îngenuncheată, după 0-1 cu Mexic, 1-2 cu Suedia și 0-2 cu naționala Coreei de Sud. Germania este cea mai constantă echipă din istoria Mondialului. Nemții au participat la 20 din cele 21 de ediții, au absentat doar la cea din 1950 și au cucerit titlul în 1954, 1074, 1990 și 2014. La fiecare competiție, germanii au ajuns cel puțin până în faza „sferturilor”.

După eșecul suferit de nemți în fața sud-coreenilor, un bărbat în vârstă de 20 de ani, din Beirut (Liban), și-a pierdut viața la câteva minute după fluierul final. Jad, un suporter al naționalei Braziliei, s-a bucurat pentru dezastrul nemților și a fost înjughiat de un adolescent în vârstă de 17 ani. Libanezul a murit la câteva minute, înainte de-a mai ajunge la spital.