Blaga: "În locul Elenei Udrea, eu n-aş fi rămas ministru". Udrea contraatacă | AUDIO

Blaga: "În locul Elenei Udrea, eu n-aş fi rămas ministru". Udrea contraatacă | AUDIO

În PDL apar două divergenţe majore: atitudinea lui Udrea care l-a contestat pe Boc, dar a rămas în guvern şi data alegerilor interne - noiembrie sau martie.

Cu toată acalmia afişată, în PDL se ascut deja săbiile pentru alegerile interne. În disputa pentru putere au început să se contureze cel puţin două centre de influenţă: unul în jurul lui Vasile Blaga- Adriean Videanu-Emil Boc, altul în jurul Elenei Udrea alături de care s-au grupat "cotroceniştii".

Prima dispută făţişă a apărut la momentul remanierii, când Udrea a cerut, fără succes, căderea lui Boc, obţinând însă sacrificarea din cabinet a lui Adriean Videanu şi a lui Radu Berceanu. A doua apare în privinţa atitudinii postremaniere a lui Udrea, o serie de miniştri, printre care şi Blaga, avansând ideea că în locul acesteia şi-ar fi dat imediat demisia din guvern.

Tabără: "A doua zi aş pleca"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Eu n-am fost să văd explicaţiile pe care le-a dat doamna Udrea. Dar când ai astfel de abordări trebuie să te gândeşti că faci parte dintr-o coaliţie şi astfel de abordări trebuie discutate în coaliţie. Să vedem, coaliţia ar fi acceptat un nou guvern? Mă întrebaţi ce aş fi făcut eu. Eu n-aş fi rămas (ministru - n.r.), dar asta este cu totul altceva", a declarat pentru EVZ Vasile Blaga, care în partid a optat pentru varianta contrară: "remaniere serioasă".

Opinia ministrului de interne nu este singulară în guvern. O poziţie similară are şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. "Categoric, eu mă solidarizez total cu guvernul. Dacă aş da un vot împotriva guvernului, eu a doua zi aş pleca", spune Tabără.

Udrea: "Subiectul e închis"

Elena Udrea a ales însă. Rămâne. "Decizia a fost luată, subiectul este închis", a răspuns ea întrebată dacă intenţionează să rămână în guvernul Boc.

Într-un interviu publicat marţi în revista "22", Udrea detaliază de ce nu a luat nici măcar în calcul demisia: "Niciun moment nu s-a pus problema ca vreun ministru să-şi dea demisia. Problema s-a pus aşa: ori să fie remaniaţi câţiva miniştri pe care îi nominalizează primul-ministru, fie îşi depune mandatul întregul cabinet, fără ca asta să însemne neapărat că toţi miniştrii pleacă".

Opţiunea sa este privită cu înţelegere şi de vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, unul dintre cei care s-au abţinut la vot. "Eu am înţeles că Elena Udrea nu s-a desolidarizat de guvern, ci a avut o poziţie legată de modul cum ar trebui să acţioneze PDL în propriul interes", explică Stoica.

Alegeri în noiembrie sau la primăvară

O altă divergenţă apărută postremaniere este legată de data viitoarelor alegeri pentru noul lider. Pe de o parte, aşa-zisa gardă veche a PDL trage pentru devansarea Convenţiei Naţionale în noiembrie anul acesta. Voalat, a admis-o Videanu: "Eu cred că ar trebui urgentate".

Într-un astfel de calcul, s-ar scurta considerabil timpul de care tabăra Udrea are nevoie pentru a-şi consolida poziţia în câteva filiale şi a câştiga altele, plus că Boc ar avea şanse mai mari să fie încă premier. Deocamdată, garda veche pare în avantaj, cu filialele din Ardeal, dar şi o bună parte din Muntenia.

De cealaltă parte, gruparea pro-Băsescu, care se bazează, la start, pe mare parte din Bucureşti, parţial pe Banat, Dobrogea, dar şi câteva filiale din zona Centru, vrea să aştepte până în primăvară, când Boc ar putea fi deja dărâmat prin moţiune de cenzură şi mult mai uşor de învins.

"Rezonabil ar fi ca alegerile să rămână în primăvara lui 2011, ca până atunci să se finanlizeze cele judeţene", spune Stoica. Calendarul ar urma să se decidă luni.

Cele două grupări nu sunt însă singulare. Un minicentru de putere începe să se contureze şi în Moldova, în jurul lui Gheorghe Flutur şi al lui Gheorghe Ştefan, care, deşi nu se poate impune, poate negocia dur în numele a alte 5-6 filiale. ULTIMA ORĂ

Udrea contracatacă: "Blaga susţinea exact acelaşi punct de vedere ca şi al meu" În replică, Elena Udrea spune că "nu crede" că Vasile Blaga a spus că dacă era în situaţia de a vota în partid pentru căderea guvernului nu ar mai fi rămas membru al cabinetului Boc.

Mai mult, ministrul Dezvoltării susţine că, în discuţiile personale dinaintea Colegiului Director (la care Blaga nu a participat fiind plecat într-o delegaţie în Austria), colegul său de la Interne ar fi avut acelaşi punct de vedere, favorabil depunerii mandatului întregului guvern şi, împlicit, al premierului.

“Nu cred că domnul Blaga a spus aşa ceva. Cred că pur şi simplu i-au fost interpretate vorbele, pentru că din discuţiile iniţiale care le-am avut, mi s-a părut evident că domnul Blaga susţinea exact acelaşi punct de vedere ca şi al meu. E adevărat, eu mi-am exprimat punctul de vedere şi în cadrul partidului. Domnul Blaga a lispit atunci", a declarat astăzi Udrea, la Brăila.

Ascultă întregistrarea declaraţiei integrale făcute de ministrul de Interne, Vasile Blaga, pentru EVZ.