În momentul de față, un Bitcoin a ajuns să valoreze  5.243 de dolari. Este de patru ori mai scump decât uncia de aur.  La începutul anului, moneda virtual valora 966 de dolari. Un calcul simplu arată că acesta a avut parte de o creştere de 750%, notează The Guardian.

Valoarea de piaţă a criptomonedelor a crescut de opt ori în acest an, iar dacă ritmul continuă, anul viitor ar fi îndeajuns de mari încât să poată trimite unde de şoc pe pieţele financiare clasice.

Deși Bitcoin a ajuns să fie o monedă importantă pe piața tranzacțiilor, analiștii spun că aceasta reprezintă și un risc major. Monedele virtuale cad cu aceeaşi viteză cu care cresc, iar dacă se integrează mai adânc în pieţele financiare, riscurile se transferă la alţi jucători, indiferent dacă investesc sau nu în Bitcoin.

Monedele virtuale pătrund tot mai adânc în pieţele financiare, însă previziunile pesimiste anunță că într-un an căderile lor ar putea contagia un număr mult mai mare de companii. Bitcoin este deja tranzacţionat de investitorii instituţionali care până acum se bazau pe acţiuni şi obligaţiuni. Mai mult, Goldman Sachs, una dintre băncile cu tradiţie ale Americii, se gândeşte să înceapă şi ea operaţiunile cu bitcoin – i-ar permite să se bucure de creşterile monedei, dar ar face-o vulnerabilă la căderi.

Popularitatea de care are parte Bitcoin este vizibilă și în reglementările legislative pe care mai multe țări au decis să le pună în practică. În Japonia bitcoin-ul a primit ok-ul din partea reglementatorilor, iar Rusia şi Australia se pregătesc să-i calce pe urme.

 

Te-ar putea interesa și: