Evenimentul Zilei > International > Bitcoin este o armă secretă în războiul pentru supremația mondială. O nouă teorie a conspirației sau purul adevăr?
Bitcoin este o armă secretă în războiul pentru supremația mondială. O nouă teorie a conspirației sau purul adevăr?

Bitcoin este o armă secretă în războiul pentru supremația mondială. O nouă teorie a conspirației sau purul adevăr?

Faimosul Peter Thiel, cofondatorul și președintele controversatei Palantir Technologies Inc., susține că Bitcoin nu este altceva decât „o armă financiară aflată în mâinile chinezilor”.

Chiar dacă vi se pare că e vorba numai de o nouă teorie a conspirației, cuvintele lui Thiel merită toată atenția, mai ales că Palantir vinde informații și expertiză către United States Intelligence Community și United States Department of Defense.

Bitcoinul amenință dolarul

Peter Thiel a făcut această declarație la un eveniment virtual organizat pentru membrii Fundației Richard Nixon. Cu acest prilej, miliardarul a îndemnat SUA să ia în considerare reglementări mai stricte privind criptomonedele.


Erdogan a umilit-o public pe șefa Comisiei Europene. Europenii n-au protestat


„Mă întreb dacă, în acest moment, Bitcoin ar trebui, de asemenea, considerat ca o armă financiară chineză împotriva SUA”, a spus Thiel, potrivit unui videoclip obținut de ziariștii de la Bloomberg. „Amenință banii fiduciari, dar amenință în special dolarul.” (…) SUA ar trebui să pună câteva întrebări mai dure despre cum funcționează exact această criptomonedă. ”

Declarațiile lui Thiel ar putea să pară uimitoare. Miliardarul american este un investitor major în proiecte de monedă virtuală, precum și în criptomonede. În comentariile de marți seară, el s-a descris ca fiind „pro-cripto, pro-Bitcoin maximalist”, dar a avertizat că Bitcoin „amenință dolarul SUA”.

„TikTok ar trebui interzis”

Thiel este, însă, un miliardar dedicat cauzelor conservatoare, poziție care l-a adus de mai multe ori în conflict cu giganții internetului.


Un război al SUA împotriva Chinei ar debuta cu o înfrângere. Avertisment teribil din Taiwan


În timpul discuției, Thiel a mai sugerat că SUA ar trebui să interzic[ TikTok, aplicația socială deținută de compania chineză ByteDance Ltd. pe care a numit-o „o sursă incredibilă de a obține date despre oameni”. Thiel a menționat că, dacă ar fi interzis, TikTok ar fi probabil înlocuit cu aplicații similare, așa cum sa întâmplat în India. „Nu cred că a fost ca o pierdere extraordinară”, a spus el.
Thiel a criticat și Facebook – alături de alte tech companii – pentru „demontarea platformei președintelui Trump”, o referire la decizia companiei de a-l interzice președintele Donald Trump pentru incitarea asaltului din 6 ianuarie asupra Capitolului. „A fost o cenzură totală”, a spus Thiel. „Și când o faci cu președintele Statelor Unite, simți că ai traversat Rubiconul”.
Thiel a fost un susținător major al lui Trump în 2016 și recent a donat 10 milioane de dolari unui PAC care susținea potențiala candidatură la Senat a lui J.D. Vance, o figură politică din tabăra conservatoarea care a lucrat anterior la un fond de capital susținut de Thiel, scrie Bloomberg.

Umilința absolută pentru Biden. “Planul său va elimina șomajul… din China”