Evenimentul Zilei > Social > De ce în biserica ortodoxă NU se utilizează instrumentele muzicale precum în biserica catolică
De ce în biserica ortodoxă NU se utilizează instrumentele muzicale precum în biserica catolică

De ce în biserica ortodoxă NU se utilizează instrumentele muzicale precum în biserica catolică

Explicaţia o dă Ion Andronache, un tânăr muzician profesionist pasionat de religie care a studiat la Universitatea de muzică și arte performante din Viena. În Vechiul Testament, instrumentele muzicale erau folosite foarte intens pentru a aduce laudă și slavă lui Dumnezeu.

"În Biserica creștină instrumentele muzicale nu au fost folosite de la început din cauza că în primele trei secole, creștinii erau prigoniți, iar ei se ascundeau în catacombe și se rugau în liniște, pentru a nu fi auziți și găsiți de prigonitori. Mai târziu, când creștinismul a devenit o religie licită, în imperiul roman a apărut și primul instrument muzical folosit în cult. El anunța începutul slujbei, dar și chema pe credincioși la rugăciunea comună. Astăzi cel mai utilizat instrument în Biserica ortodoxă este clopotul. El a apărut în Europa în secolul 7 și a fost adus de pe continentul African. Primii care au început să-l utilizeze au fost italienii și călugării celți", notează diez.md

Mulți sfinți părinți condamnă utilizarea instrumentelor muzicale pentru că ele erau folosite și de păgâni în închinare și sărbătorile lor, iar deseori ele făceau mult zgomot.

Cel mai des argument împotriva utilizării instrumentelor muzicale în biserică sunt:

1- Credinciosul nu trebuie sa rămână pasiv în cântare, să fie doar ascultător. Adică accentul nu trebuie să cadă pe frumusețea compoziției muzicale, ci pe claritatea și înțelesul mesajului.” În practică este de fapt altfel. Oamenii nu participă la rugăciunea comună, din cauza neclarității textului, dar și din cauza că multe imne cântate de strană sau coruri profesioniste sunt prea dificile pentru calitățile vocale ale credincioșilor de rând.

2 – Al doilea argument este că omul a fost înzestrat de un „instrument” făcut de mâna lui Dumnezeu, adică vocea. Și doar prin voce omul poate exprima multiple stări sufletești: cum ar fi bucuria sau tristețea. Acest argument poate fi ușor combătut de orice muzician.