Evenimentul Zilei > Politica > BIROU PERMANENT de URGENŢĂ la PSD. Toader chemat la ŞEDINŢĂ
BIROU PERMANENT de URGENŢĂ la PSD. Toader chemat la ŞEDINŢĂ

BIROU PERMANENT de URGENŢĂ la PSD. Toader chemat la ŞEDINŢĂ

PSD se reuneşte astăzi în ședința Biroului Permanent. La ședința PSD a fost chemat și Tudorel Toader, potrivit Antena3. Viorica Dăncilă și liderul PSD au la transmiterea acestei știri o discuție în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului.

Tudorel Toader ar fi fost chemat la ședința PSD pentru a contracara decizia lui Iohannis, care a anunțat săptămâna trecută că nu va lua act privind propunerile la Transporturi și Dezvoltare înainte de 1 Decembrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va mai exista nicio schimbare de miniştri în această săptămână, iar noua propunere de remaniere a PSD va fi analizată după Ziua Naţională.

"Am primit astăzi (joi – n.r.), la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani. (…). Lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe poziţiile de ministru. I-am numărat, nu o să vă vină să credeţi, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniştri în aceste guverne. (…) Aşa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniştri toată ziua, bună ziua. De asta se ocupă PSD, să schimbe miniştri. Cum să ne imaginăm că poate să funcţioneze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit şi în acest fel nu se poate continua. Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare, care seamănă mai degrabă cu un carusel. (…) În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea, în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului şi Zilei Naţionale de 1 Decembrie. Până atunci, pot să vă spun că în această zonă nu se va întâmpla nimic", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a motivat de ce a ales să facă anunţul după 1 Decembrie.

"Şi sărbătorile naţionale trebuie respectate aşa cum se cuvine. Nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri acum, înainte de Sărbătoarea Naţională. Haideţi să serbăm Centenarul aşa cum se cuvine, după care putem să revenim la circul de zi cu zi", a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, Guvernul este complet şi "nu are decât să lucreze".

"Nu ştiu ce conflict vor dumnealor (PSD – n.r.) să invoce, dar eu i-aş invita, în loc să continue acest carusel, să mai muncească un pic în Guvern şi pe urmă mai vedem. Cred că este rezonabil să aşteptăm să mai şi guverneze un pic, nu numai să schimbe toată ziua, bună ziua miniştri dintr-o parte în alta", a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă va lua act de demisia lui Lucian Şova de la Transporturi, el a răspuns că până după 1 Decembrie nu se va schimba nimic şi că aceste lucruri vor fi discutate după această dată.

Iohannis a subliniat că prin refuzul de a semna remanierea şi de a lua act de demisia lui Şova nu va bloca activitatea Guvernului.

"Nu va exista aşa ceva. Pot să vă asigur că nimic din ce fac eu nu pune în dificultate Guvernul. Ştiu că unii speculează că aş bloca activitatea Guvernului. Nici vorbă! Guvernul este complet, nu are decât să lucreze. După 1 Decembrie, vom discuta. (…) Din punctul meu de vedere, am voie să fac orice în cadrul constituţional", a adăugat preşedintele.
Funcţia de ministru, a arătat Klaus Iohannis, nu este "un post de paznic la o cooperativă": "Ministrul stă în funcţiune şi munceşte în folosul ţării până se publică decretul de eliberare din funcţie".

Şeful statului a mai afirmat că "nu a avut nici întâlniri, nici înţelegeri şi nici nu o să aibă" cu Paul Stănescu, propus pentru revocare din funcţia de ministru al Dezvoltării.

Preşedintele Iohannis a reiterat că guvernarea PSD-ALDE este una slabă.
"Aceste lucruri – evaluarea activităţii miniştrilor – se fac în Guvern şi în partide. Nu cred că vă aşteptaţi de la mine – care am spus numai departe de acum câteva zile că acest Guvern, această guvernare este un accident al democraţiei – să mă apuc acum să fac evaluări ale miniştrilor. Eu evaluez toate guvernările pesedist-aldiste de la alegeri, din decembrie 2016, până acum ca şi guvernări foarte slabe. Dar să mă apuc să evaluez miniştri, nu cred că vă aşteptaţi de la mine", a arătat el.