Evenimentul Zilei > Economie > Big Brother la abatoarele germane în care lucrează muncitori români
Big Brother la abatoarele germane în care lucrează muncitori români

Big Brother la abatoarele germane în care lucrează muncitori români

Autorităţile germane vor intensifica controalele la angajatorii unde lucrează muncitori români.

Angajatorii din Germania care dețin abatoare unde lucrează muncitori români vor fi mai aspru verificați de autoritățile germane. Sancţiunile care vor fi aplicate pentru constatarea abaterilor angajatorilor vor creşte.

Este anunțul făcut joi de către ministrul german al Muncii şi Problemelor Sociale, Hubertus Heil şi omologul său român, Violeta Alexandru. Aceștia au susținut o declaraţie comună remisă la finalul videoconferinţei avută pe parcursul zilei.

Protejarea drepturilor lucrătorilor români din Germania,o prioritate

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a transmis un comunicat în care precizează faptul că în timpul discuţiei subiectul principal a fost protejarea drepturilor lucrătorilor români din Germania. Cei doi oficiali au ajuns la concluzia că drepturile acestora trebuie aplicate mai atent.

„În special în timpul pandemiei, ne propunem să intensificăm cooperarea dintre cele două ţări.Suntem de acord că munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni. Nici pe câmp, nici în abatoare, nici în altă parte! Toţi lucrătorii trebuie să beneficieze de condiţii corecte de muncă indiferent de tipul contractului încheiat. În Germania, drepturile lucrătorilor români trebuie respectate şi mai atent aplicate”, se arată în declaraţia comună a celor doi miniştri.

Hubertus Heil şi de Violeta Alexandru doresc înregistrarea obligatorie a timpului de lucru pentru muncitorii români din Germania.

„Germania va face un pas important în ceea ce priveşte Legea privind sănătatea şi securitatea în muncă. Mai multe controale,standarde mai ridicate pentru cazare şi înregistrarea obligatorie a timpului de lucru, precum şi sancţiuni mai mari pentru abaterile angajatorilor. Acestea sunt cele trei tipuri de măsuri concepute pentru a preveni abuzul şi exploatarea în viitor”, se spune în declaraţia comună a celor doi miniştri ai Muncii.

„Suntem determinaţi în intensificarea cooperării bilaterale”

Potrivit celor doi miniștri,cele două ţări s-au angajat să coopereze în cadrul Uniunii Europene pentru protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri.

” Dorim să ne unim forţele la nivel european pentru a aplica mai eficient actualele drepturi ale lucrătorilor, inclusiv ale sezonierilor. Ne propunem să realizăm progrese semnificative în acest domeniu prin proiectul Consiliului privind concluziile referitoare la lucrătorii sezonieri. Document pe care am dori să-l adoptăm la Consiliul din octombrie al miniştrilor pentru ocuparea forţei de muncă şi politici sociale. Suntem determinaţi în intensificarea cooperării bilaterale. Astăzi am făcut acest lucru prin intermediul video-conferinţei.

Dar în viitorul apropiat sperăm să avem din nou întâlniri faţă în faţă.Programul comun de lucru al ministerelor noastre include o revizuire a protecţiei sociale .Dar şi o mai bună consiliere pentru lucrătorii români din Germania cu privire la drepturile lor. Obiectivul va fi realizat simultan în cele două ţări”, se menţionează în declaraţia comună a miniştrilor.

Videoconferinţa de joi dintre cei doi miniştri a fost organizată după ce oficialul german şi-a anulat în ultimul moment, miercuri, vizită programată în România. Motivul l-a reprezentat evoluţia cazurilor de covid-19 din Bucureşti, potrivit agerpres.ro.