În ciuda pledoariilor lui Bill Gates, Joe Biden susține renunțarea la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile anti-Covid-19. Președintele american vrea, astfel, să permită țărilor grav afectate de pandemie, orecum India și Africa de Sud, să copieze vaccinurile dezvoltate de companii precum Pfizer sau Moderna.

„Administrația (Biden n.r.) crede cu tărie în protecția proprietății intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susține renunțarea la protecția brevetelor pentru vaccinurile COVID-19”, se arată în declarația făcută de Katherine Tai


„Bombele murdare”, arma teribilă care amenință întreaga lume. Au un efect dublu asupra oamenilor


Tai care este reprezentanta pentru comerț a Administrației Biden,  a avertizat, însă, că va fi nevoie de timp pentru a ajunge la un „consens” global necesar pentru a renunța la protecția drepturilor de proărietate intelectuală conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului . Ea a spus  că această deciziea Administrației SUA nu va avea un efect imediat asupra ofertei globale de vaccinuri anti-COVID-19.

Un precedent periculos?

Până în prezent, eforturile Organizației Mondiale a Comerțului de a elimina protecția proprietății intelectuale cu privire la vaccinuri au fost blocate de statele puternic industrializate, inclusiv SUA, Marea Britanie și țări din UE.

Există și experți care susțin că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală creează un precedent periculos. Republicanii din Statele Unite și democrații moderați se tem că alte țări, care au mijloacele necesare de a produce sau de a achiziționa suficiente doze de vaccin, doresc să obțină acces neîngrădit la invențiile companiilor americane.


UE vrea să trecem pe insecte comestibile! “Delicatesele” vor putea fi vândute în toate restaurantele și supermarketurile


Democrații din SUA au și alte motive să se opună

Mai mult, democrații, care au primit cele mai multe donații de la industria farmaceutică, au rezervă în a susține o decizie care ar putea diminua profiturile sponsorilor lor, scrie Daily Mail.

Nouă democrați din Camera Reprezentanților, care se află printre primii 25 de beneficiari ai donațiilor din partea industriei farmaceutice, au refuzat să semneze o scrisoare prin care se cerea administrației Biden să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccin, pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să-și producă dozele necesare, scrie și Huffington Post.