Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Bombele murdare”, arma teribilă care amenință întreaga lume. Are un efect dublu asupra oamenilor
„Bombele murdare”, arma teribilă care amenință întreaga lume. Are un efect dublu asupra oamenilor

„Bombele murdare”, arma teribilă care amenință întreaga lume. Are un efect dublu asupra oamenilor

Atât ISIS, cât și al-Qaeda par să fi reușit să e refacă după loviturile devastatoare primite în Siria, Irak și Europa occidentală. Reconstituirea nucleului de comandă și a elulelor teroriste aduce din nou în atenția serviciilor de informații din întreaga lume marele pericol pe care îl reprezintă "bombele murdare.

O „bombă murdară” este o armă neconvențională care combină explozivii tradiționali cu materialele radioactive, Ca urmare, are un efect dublu, provoacă o explozie și contaminează radioactiv zona.
O astfel de „bombă murdară” nu se poate compara, evident, cu armele nucleare, care au un potențial exploziv mult mai mare și efecte devastatoare. Astfel de bombe sunt, însă, mult mai simplu de dezvoltat, ceea ce face ca organizațiile teroriste să caute de ani de zile să obțină material sau deșeuri nucleare și să le folosească pentru a semăna moartea și distrugerea.

Autoritățile americane, în alertă

Amenințarea unui astfel de atac stârnește multă teamă pe plan internațional. În Statele Unite, Comisia de Reglementare Nucleară a redactat studii complexe și a oferit informații populației cu privire la „bombele murdare”.


Francezii sunt de partea generalilor în conflictul cu Macron. Risc mare de război civil


Și Departamentul Sănătății de Stat din New York a oferit cetățenilor un vademecum și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe această temă pe site-ului său de Internet.

Ce dezastru poate produce

Gradul de contaminare provocat de o astfel de bombă depinde de o serie de factori, inclusiv dimensiunea explozivului, cantitatea și tipul de material radioactiv utilizat, mijloacele de dispersie și condițiile meteorologice. Prin urmare, este necesar să se afle în timp util ce tip de material radioactiv au utilizat teroriștii pentru ca oamenii să poată fi sfătuiți ce măsuri de protecție să-și ia. Evident, țările dezvoltate au instrumente de a limita numărul victimelor, țările în curs de dezvoltare nu pot face, însă, prea multe. La aceasta trebuie adăugat că decontaminarea zonei afectate poate necesita timp și costuri considerabile. Efectele imediate asupra sănătății, pe de altă parte, ar fi determinate de cantitatea de radiații absorbite de corp, de tipul lor și de distanța față de explozie.

Organizațiile teroriste produc bombe murdare?

Conform datelor Comisiei de Reglementare Nucleară a Statelor Unite, organizațiile teroriste sunt puternic interesate să achiziționeze materiale radioactive și nucleare pentru a fi utilizate în atacuri. Începând cu 11 septembrie 2001, arestările și urmărirea penală a teroriștilor au dezvăluit că teroriștii asociați cu al-Qaeda intenționau să achiziționeze materiale pentru fabricarea unor bombe murdare.


Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE