Evenimentul Zilei > International > Administrația Biden se reorientează în relația cu Arabia Saudită. Livrările de arme se vor opri
Administrația Biden se reorientează în relația cu Arabia Saudită. Livrările de arme se vor opri

Administrația Biden se reorientează în relația cu Arabia Saudită. Livrările de arme se vor opri

Administrația americană ar putea opri livrările de armament ofensiv către Arabia Saudită. Americanii ar livra astfel doar arme ”defensive” către țara arabă. Administrația Biden a observat că Arabia Saudită are grave probleme legate de drepturile omului.

Administrația președintelui american Joe Biden ar putea schimba întreaga politică a SUA și să oprească astfel livrările de armament ofensiv către Arabia Saudită, permițând doar livrarea de arme „defensive”, arată surse ale agenției Reuter, citate de Agerpres.

Mai mulți cunoscători ai atitudinii noii administraţii de la Washington susţin că oficialii evaluează gama de echipamente militare şi instruirea furnizată armatei saudite, pentru a stabili ce anume poate fi considerat defensiv.

SUA își redimensionează politica față de Arabia Saudită

Conform noii optici americane, ar putea fi anulate acorduri din trecut care constituie ameninţări pentru drepturile omului și s-ar putea însă merge mai departe, prin limitarea obiectului contractelor viitoare.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat că „ne concentrăm asupra încheierii conflictului din Yemen, dar ne asigurăm în acelaşi timp că Arabia Saudită dispune de tot ce este necesar pentru a-şi apăra teritoriul şi poporul”. Purtătoare de cuvânt a mai spus că președintele american Joe Biden a promis că va înceta sprijinul militar pentru campania militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi.

În același timp, un funcţionar parlamentar la curent cu problema afirmă că oamenii preşedintelui „încearcă să afle care este delimitarea între arme ofensive şi material defensiv”.

Arabia Saudită are probleme grave legate de drepturile omului

Arabia Saudită are probleme grave legate de drepturile omului și este criticată pentru această enormă lacună de către statele occidentale. Statul arab este însă unul dintre aliații Statelor Unite ale Americii în zonă.

Președintele american s-a dovedit foarte hotărât în susținerea propriului punct de vedere. El a discutat joi telefonic pentru prima oară cu regele Salman al Arabiei Saudite. În cadrul discuției, Joe Biden a subliniat „importanța pe care SUA o acordă ”drepturilor omului și statului de drept”. Președintele SUA l-a sunat pe Regele Salman după ce a citit un raport privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Cel mai probabil relațiile în Orientul Apropiat și Mijlociu vor cunoaște o nouă amplificare greu de descifrat în acest an.