Potrivit portalului Euractiv, angajaţii din sectorul public şi din cel privat din Belgia au ameninţat că vor participa la o grevă de 24 de ore, în care vor închide reţeaua de transport din ţară şi principalele aeorporturi, în ziua summitului european. Oamenii intră în grevă pentru că guvernul a decis să reformeze sistemul de pensii şi şomaj, împiedicând pensionarea anticipată şi reducând alocaţiile de şomaj, ca parte a unui program de austeritate, destinat reducerii deficitului bugetar în UE până la 3% din PIB în acest an.

Avioanele vor fi reţinute la sol la Aeroportul din Bruxelles, după ce piloţii au decis să participe la grevă, au anunţat sindicatele.

Premierul belgian Elio Di Rupo a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru utilizarea aerodromului militar din Beauvechain, la 30 de km de capitală. Soluţia nu este însă una simplă, pentru că baza militară de la Beauvechain, care a găzduit decenii întregi avioane de luptă, este folosită acum pentru avioane de antrenament şi elicoptere şi nu are echipamente potrivite sau suficient spaţiu de parcare pentru avioane de dimensiuni mai mari.
De asemenea, aeroportul nu are suficiente echipamente pentru stingerea incendiilor şi personal care să se ocupe de mai multe avioane.

O altă soluţie ar fi utilizarea aeroportului destinat curselor low-cost de la Charleroi, la 60 de km de Bruxelles, care va fi, însă, închis, după cum a anunţat un purtător de cuvânt, după ce sindicatele au declarat că vor bloca drumul spre terminal. "Există doar o rută de acces pe aeroport", a spus  Daniel Piron, secretar general al sindicatului de la Charleroi, iar acest dum va fi blocat, a adăugat el.