Evenimentul Zilei > International > Acordul ONU asupra migrației produce prima victimă politică de rang înalt din UE. Primul Ministru belgian a demisionat după ce a pierdut majoritatea în parlament
Acordul ONU asupra migrației produce prima victimă politică de rang înalt din UE. Primul Ministru belgian a demisionat după ce a pierdut majoritatea în parlament

Acordul ONU asupra migrației produce prima victimă politică de rang înalt din UE. Primul Ministru belgian a demisionat după ce a pierdut majoritatea în parlament

Primul ministru belgian, Charles Michel, a demisionat după ce împotriva guvernului său a fost depusă o moțiune de cenzură în parlamentul federal belgian.

Michel a declarat că apelul său la "formarea unei coaliții a bunăvoinței", după ce guvernul a pierdut săptămâna trecută majoritatea parlamentară, "nu a convins".

"Trebuie să respect acest lucru și să iau notă de această situație", a declarat el. "Am luat decizia de a-mi înainta demisia și intenția mea este să merg imediat la rege".

Moțiunea de cenzură a fost depusă marți de către partidele socialiste, PS și SP.A, și de asemenea de către partidul verzilor.

Guvernul belgian a pierdut majoritatea parlamentară atunci când partidul naționalist flamand N-VA și-a retras sprijinul pentru guvernul actul, după o dispută asupra semnării de către Belgia a pactului ONU privind migrația.

Olivier Maingain, șeful partidului valon DéFi, a declarat: "Când un guvern își pierde majoritatea, practica este că primul ministru să meargă la rege să-și prezinte demisia".

 Un alt parlamentar belgian, membru al partidului de extremă stânga PTB, Raoul Hedebouw, a declarat: "Acest guvern este mort, nu există cineva care să creadă în el".

Michel spera să continue guvernarea sub formula unui guvern minoritar și a făcut apel la "o cooperare … și o bună voință de a ne ridica mânecile pentru a face față provocărilor", pentru a asigura că legislația cheie privind impozitarea, sănătatea, ocuparea forței de muncă și poliția sunt aprobate.

Michel a avertizat asupra faptului că  alegerile federale anticipate ar duce la o "stagnare" politică anul viitor. Votul urmează să aibă loc în luna mai.

"Realitățile politice ale țării noastre înseamnă că va fi foarte complicat, poate chiar imposibilă, formarea unui guvern până la formarea guvernelor regionale după alegerile din [mai] 2019", a declarat Michel.