Evenimentul Zilei > Actualitate > Bean, de la Şuie Paparude, lansează proiectul Subcarpaţi
Bean, de la Şuie Paparude, lansează proiectul Subcarpaţi

Bean, de la Şuie Paparude, lansează proiectul Subcarpaţi

Noul proiect al solistului trupei Şuie Paparude nu se doreşte a fi unul politic şi nici măcar social, ci un mix de hip-hop folcloric despre care Bean spune că exprimă esenţa noastră ca naţiune.

Pe Bean, Marius Alexe, iubitorii muzicii electronice îl ştiu de la Şuie Paparude, unde cântă din 2009, când l-a înlocuit pe Junkyard, Cezar Stănciulescu. Recent, Bean a lansat un nou proiect muzical, pe care l-a numit Subcarpaţi şi care a avut prezentarea oficială pentru publicul bucureştean miercuri seară în Tralala, un club din Centrul Vechi al Capitalei, în faţa a peste 300 de fani.

"În călătoria mea am dat de Hora fericirii, deci folclorul românesc nu este plângăcios", le-a spus Bean celor prezenţi.

EVZ: Subcarpaţi înseamnă…
Bean:
Păi, cumva, toată România este sub Carpaţi… Dar, desigur, acel "sub" poate veni de la "sub-bas", genul de bas pe care îl preferăm. În plus, numele are o rezonanţă românească, iar asta mi-a plăcut foarte mult. Este şi un pic arhaic, ceea ce creează o puternică impresie cu privire la ce am dorit să facem cu acest proiect.

Cât despre legătura cu ideea de "miticism", de o eventuală ironie la adresa locuitorilor din Subcarpaţi, care a mai fost, geografic vorbind, ea nu există. Eu mă refer la toată România. Subcarpaţi este un proiect pornit din ideea mea, dar aici sunt implicaţi mulţi alţii. La lansare, pe scenă vor urca numai câteva nume dintre cele care înseamnă Subcarpaţi – Gnom de la Raparta, DJ Limun, un tânăr talentat din Timişoara, Mara şi Dragonu de la Special.

Ideea proiectului este explicată în cea de-a doua piesă a albumului, "Lăutar de Bucureşti". Iniţial am vrut să intru într-un ansamblu folcloric şi să interpretez acest gen de muzică, pe lângă ceea ce făceam în mod obişnuit (concertele alături de Şuie Paparude – n.r.). Dar faptul că ştiam să fac muzică pe calculator m-a ajutat să merg mai departe şi să experimentez. Aşa a apărut Subcarpaţi.

Din "Cum a fost la 89" răzbat puternice influenţe etno, mai ales ale muzicii olteneşti cântate de Liviu Vasilică. Toate combinate cu un hip hop veritabil. De unde atâta îndrăzneală?
Sunt un fan al lui Liviu Vasilică, iar, în ceea ce priveşte îndrăzneala, nu ştiu dacă există acele bariere care să ne arate că de aici încolo este prea mult. În plus, tot ce fac este din suflet, iar acest lucru se vede în reacţia publicului. Dacă faci totul cu bucurie şi sinceritate, nu are cum să nu iasă bine, iar impactul peste aşteptări pe care l-am avut este o dovadă în acest sens. Suntem oameni simpli dintr-un cartier mărginaş, Balta Albă, şi ne bucurăm când ştim că un material al nostru atrage atenţia şi, mai ales, când ştim că acest material a ieşit pe piaţă fără compromisuri.

Ce le-aţi pregătit fanilor din Bucureşti?
La concertul din Capitală le vom oferi fanilor toate piesele de pe albumul "Subcarpaţi", în număr de 15, şi o altă lansare, aceea a minidiscului "Etnologic". El conţine patru track-uri, printre care şi un interviu cu Tatae, care a fost scris în versuri şi ulterior înregistrat. După această lansare vom pleca în concerte de promovare prin ţară şi la Chişinău şi apoi vom lua o pauză foarte lungă.

Vă este teamă de banalizare, de faptul că aţi putea fi acuzaţi de lipsă de originalitate?
Au încercat mulţi să cânte altfel folclorul ăsta şi să-l banalizeze şi mă gândesc că, dacă noi am reuşit să facem un hibrid de calitate, conştienţi fiind că ne va fi greu să ne menţinem, este cel mai important. Noi suntem originali prin muzica noastră şi nu am renunţat la folclor pentru că el este cel care ne reprezintă ca naţiune.

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/s0iD96ofR4w?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/s0iD96ofR4w?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5mZhiVF6rm8?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5mZhiVF6rm8?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: