Editura Evenimentul si Capital

Bătălia dintre Klaus Iohannis și Codruța Kovesi pentru cîștigarea electoratului TeFeList. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 10919 Vizualizari

În chip surprinzător, după ce mulți se întrebau dacă nu cumva și-a dat demisia prin fax direct din Tenerife, joi, 15 februarie 2018, la ora 20.15, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Conferința a fost catalogată de marea majoritatea a comentatorilor drept dezamăgitoare, cînd n-a fost blagoslovită cu alintarea de dezastruoasă.

Jurnaliști independenți, jurnaliști înregimentați de o parte și de alta a oștilor politice în confruntare, au lansat ipoteza unui președinte care a convocat întîlnirea cu jurnaliștii fără o minimă pregătire și, mai ales, cu întreaga-i ființă încă în paradisul vacanței din Tenerife, în care Klaus Iohannis s-a deblocat total de țara numită România pentru a se cupla total la adevărata lui țară, numită Răvășitoarea.

Mă grăbeam și eu să abordez conferința de presă din acest unghi de vedere, mai ales că, din primele zile ale mandatului, Klaus Iohannis nu mi-a plăcut, deși l-am votat. Sîmbătă dimineața, am citit comentariul lui Dan Andronic dedicat conferinței și, așa cum i-am spus la telefon – mă număr printre puținii supraviețuitori ai vremurilor cînd un text excelent scris de un confrate îi îmboldea pe ceilalți să-l sune și să-l felicite, gest vital pentru o profesie hrănită mai puțin cu parale și mai mult cu orgoliu de autor – punctul său de vedere, diferit de cel al majorității, cel potrivit căruia Klaus Iohannis a vrut să arate că el e Jupînul, m-a făcut să mă mai gîndesc asupra acestei intervenții publice a Președintelui.

Mi-am dat seama că m-a surprins, cum s-a întîmplat chiar și cu publiciști simpatizanți ai lui Klaus Iohannis, atitudinea sa arogantă deplină, în vecinătatea bădărăniei, față de ziariștii din sală. Cătălin Tolontan a sesizat acest Hai sictirism al președintelui față de întrebările jurnaliștilor, caz unic în postdecembrism, pentru că nici un președinte nu și-a îngăduit o astfel de aroganță ciocoiască față de presă.

Eu, însă, care l-am urmărit pe Klaus Iohannis încă de pe vremea cînd Sistemul îi pregătea plantarea la Cotroceni, știu că o astfel de atitudine nu-l definește pe președinte. Ce l-a apucat? Răspunsul ni-l dau întrebările jurnaliștilor. Am criticat deseori prestația fătucelor și guguștiucilor din grupul de presă de la Cotroceni la întîlnirile cu Klaus Iohannis.

De data asta, nu pot spune decît Jos pălăria! Rar mi-a fost dat să văd la o conferință de presă susținută de un demnitar o asemenea încăpățînare a jurnaliștilor de a pune întrebări incomode, ceea ce nu înseamnă altceva decît exercitarea în bune condițiuni a profesiei de ziarist.

Cu mici excepție, avîndu-și temeiul în existența Unităților militare din Presă, întrebările izvorau din uluirea opiniei publice că, deși dovezile de abuzuri comise de Unitatea de procurori interlopi de la Ploiești erau zdrobitoare, nimeni din așa-zisul stat de drept nu reacționase, fie și sub forma unei luări în considerare a acuzațiilor, toate autoritățile, procuror general, șefa DNA, grăbindu-se să facă zid protector în jurul lui Lucian Onea, cel care a patronat abuzurile de la Ploiești.

În ceea ce se cheamă Statement, Klaus Iohannis s-a pronunțat fără drept de apel de partea abuzurilor comise de cei de la Ploiești, într-un discurs marcat de stilul Așa zic eu, dacă nu vă place pupați-mă în fund! Absența oricărei nuanțe din partea președintelui țării, caracterul ritos al declarației privind DNA după ce instituția a fost zguduită de scandaluri înfricoșătoare, impresia de Așa vreau eu! a scos din sărite presa din sală.

Tirul de întrebări incomode la care a fost supus președintele a izvorît din această uluire în fața unui om care, vorba bancului, îi spui că nevasta e cu Gheorghe în păpușoi și el răspunde că nu-i nici o problemă, păpușoiul nu-i al lui, e al CAP-ului. La aceste întrebări, Klaus Iohannis a răspuns cu o aroganță pe care nu i-am mai întîlnit-o pînă acum la întîlnirile sale cu presa.

S-a enervat Klaus Iohannis, deranjat de întrebările incomode, de insistența jurnaliștilor de a afla un răspuns cît de cît normal la întrebările pe care și le-a pus opinia publică în timpul din urmă? A venit nepregătit la conferința de presă? Nici vorbă de așa ceva.

Klaus Iohannis a procedat așa, cu aroganță, mitocănește chiar în chip conștient, potrivit ipostazei pe care și-a propus s-o exprime fățiș la conferința de presă. În cazul Codruței Kovesi, toată lumea a fost de acord că, deși amabilă, șefa DNA nu s-a adresat opiniei publice, n-a ținut conferința de presă, prima de acest gen din cariera sa făurită de o rătăcire de cîndva a fostului președinte Traian Băsescu.

Nu, Codruța Kovesi s-a adresat în exclusivitate TeFeLiștilor. Din Stradă, din presă, din electorat. TeFeLiștii, întruchipînd pînă la neghiobie radicalismul anti-PSD, au acuzat seria de dezvăluiri despre Zdreanță ca fiind o campanie de presă pregătitoare unui asalt al PSD asupra DNA, asupra Justiției, asupra Românicii. Artileria Diviziei Presă n-a pregetat o clipă în bombardarea opiniei publice cu semnale de alarmă apocaliptice, cu Sirene ale lui Roaită: PSD vrea să îngenunche Justiția! PSD vrea să instaureze dictatura! PSD vrea să distrugă SPP, Serviciile secrete!

Nota de esență a acestor semnale, amintind de cele prin care presa stalinistă întreținea pericolul dușmanului de clasă pentru a justifica abuzurile și crimele Securității, e dată de strigătul: Patria în primejdie de a fi violată de PSD!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI