Evenimentul Zilei > Actualitate > Bătaie pe aplicaţia TikTok! Datele utilizatorilor ajung la Partidul Comunist Chinez
Bătaie pe aplicaţia TikTok! Datele utilizatorilor ajung la Partidul Comunist Chinez

Bătaie pe aplicaţia TikTok! Datele utilizatorilor ajung la Partidul Comunist Chinez

Donald Trump spune că guvernul ar trebui să obțină o parte substanțială din vânzarea TikTok, dacă o firmă americană va cumpăra aplicaţia.

Beijingul nu va accepta „lovitura” de la Washington și este gata să răspundă, a informat jurnalul China Daily. Aplicația  TikTok a fost atacată de administrația Trump acuzând-o că a colectat date despre americani și le-a trimis guvernului chinez.

TikTok a negat imediat orice legătură cu Beijing, subliniind că toate serverele sale utilizate pentru piața americană sunt situate în SUA. Directorul general Vanessa Pappas a respins problemele de confidențialitate, spunând că compania „nu intenționează să plece nicăieri” și intenționează să creeze 10.000 de locuri de muncă în SUA în următorii trei ani.

Trump a cerut o parte substanțială din prețul de achiziție într-un apel telefonic în weekend cu directorul de la Microsoft. El a avertizat, de asemenea, că va interzice aplicația, care este deținută în continuare de ByteDance din China și dacă nu va exista nicio înțelegere pentru vânzarea acesteia până la data de 15 septembrie.

Trump le-a spus reporterilor la bordul Air Force One că ar prefera să interzică aplicația

Sâmbătă dimineața, situația se schimbase din nou, Reuters raportând  că ByteDance a fost de acord să renunțe la controlul operațiunilor americane. Directorul general, Vanessa Pappas, a declarat  că TikTok în SUA nu „intenționează să plece nicăieri” și „este aici pe termen lung”. Duminică, Microsoft și-a confirmat interesul de a  cumpăra TikTok. Compania a spus că a vorbit cu Trump despre o afacere potențială.

Trump a dat până la urmă undă verde planului, afirmând că acordul dintre Microsoft și proprietarul chinez TikTok, ByteDance, ar trebui să fie înregistrat în decurs de 45 de zile.

El a mai spus că o parte din „banii-cheie” ar trebui să fie plătiți Departamentului Trezoreriei SUA pentru a face posibilă tranzacția. „Statele Unite ar trebui să obțină un procent foarte mare din acest preț, pentru că noi facem ca totul să fie posibil”, a declarat Trump.

Nicholas Klein, avocat la DLA Piper, a declarat că „guvernul nu are autoritatea de a întreprinde o tranzacție privată prin „Comisia pentru investiții străine din Statele Unite și că ar fi ilegal”.

Beijingul nu va accepta „furtul” unei companii de tehnologie din China

Totul a început după ce Donnald Trump s-a opus ca Microsoft să cumpere afacerile americane ale TikTok. Termenul limită pentru discuții este un alt obstacol major pentru orice afacere potențială. Operațiunile americane ale TikTok „se vor închide pe 15 septembrie, cu excepția cazului în care Microsoft sau altcineva este în măsură să-l cumpere și să încheie o tranzacție, o afacere adecvată, astfel încât Trezoreria din Statele Unite să obțină mulți bani”, a spus el.

Redactorul șef al ziarului China Times Global, Hu Xijin, a numit acțiunea un „jaf deschis” și a spus: „Președintele Trump transformă America cândva mare într-o țară necinstită”.

Peter Navarro, consilierul comercial al Casei Albe, a sugerat, de asemenea, că Microsoft ar putea să-și piardă legăturile cu China, dacă cumpără afacerea TikTok. Microsoft a confirmat deja duminică, într-o postare pe blog, că va continua discuțiile cu privire la un potențial acord cu TikTok, după un apel între directorul executiv Satya Nadella și Donald Trump, infomrmează cnet.

De ce este îngrijorată administrația Trump pentru TikTok?

Politicienii sunt îngrijorați de faptul că guvernul chinez ar putea folosi aplicația video pentru a spiona cetățeni americani. Într-un interviu pentru Fox News, difuzat pe 6 iulie, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că utilizatorii care descarcă aplicația pun „informații private în mâinile Partidului Comunist Chinez”.