Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu și-a lansat partid în Republica Moldova!
Băsescu și-a lansat partid în Republica Moldova!

Băsescu și-a lansat partid în Republica Moldova!

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, a fost ales, ieri, președinte de onoare al nouînfi ințatului partid din Republica Moldova, Partidul Unității Naționale (PUN)

Partidul Unității Naționale a fost înregistrat, săptămâna trecută, la tribunal și este condus de fostul Ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șălaru, care a fost unul dintre cei mai mari susținători ai integrării în NATO a Republicii Moldova.

La primul Congres extraordinar al partidului care a avut loc ieri, în Chișinău, au participat 910 delegați și 115 invitați, printre care și liderul executiv al PMP, Eugen Tomac, dar și alți deputați ai formațiunii, printre care și Robert Turcescu.

În deschidere, a fost intonat imnul României, iar în sală a fost fluturat și tricolorul.

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, a fost ales prim-vicepreședinte al PUN.

Protocol între PMP și PUN

De asemenea, a fost semnat un protocol de colaborare între PUN și PMP, semnat de către Anatol Șălaru și Eugen Tomac. Cele două partide s-au angajat să se sprijine reciproc atât pe plan național, cât și european, iar PMP va susține PUN în integrarea în Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European. Totodată, în protocol s-a stipulat și că unirea Republicii Moldova cu România este obiectivul amânduror formațiuni.

„Vrem să vă asigurăm că tratăm cu toată seriozitatea acest demers și vreau să știți că efortul nostru comun continuă, pentru că știm exact cine sunt adversarii, cât de puternici sunt, dar că voința noastră este mult mai mare decât orice obstacol care ne stă în cale”, a declarat președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Invocarea patriotismului

În uralele publicului, Traian Băsescu a susținut, în discursul său, că „patriotismul se poartă în suflet și se manifestă în acțiuni. În rest, patriotismul și dragostea de pământul țării tale sunt ca dragostea de mamă: le ții în suflet și nu faci paradă de ele”.

Liderul PMP a mai spus că „Dodon (președintele Republicii Moldova – n.r) nu înțelege că oferta Federației Ruse a fost separatismul transnistrian? În contrapondere, România oferă unire Republicii Moldova, în timp de Federația Rusă a oferit secesiune. Cred că trebuie să vorbim cu cetățenii Republicii Moldova, să îi facem să înțeleagă diferența de a trăi alături de România și în Uniunea Europeană”.

„Bombardați” de propagandă

În același timp, fostul șef al statului a subliniat că cetățenii Republicii Moldova sunt „bombardați” de propaganda pro-rusă și nu pot să „evolueze mental” către valorile pe care și le doresc, cele legate de unirea cu România și traiul în Uniunea Europeană”.

Joacă pentru prezidențiale

Este cunoscut faptul că Băsescu, încă din perioada celui de-al doilea mandat, a lăsat să se înțeleagă că pregătește proiecte politice în Republica Moldova și chiar că ar viza funcția supremă în stat. Deși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu, cazul se judecă încă în instanțele de peste Prut, iar Băsescu are încă dublă cetățenie.