Băsescu, plimbat cu caleaşca

Băsescu, plimbat cu caleaşca

Şeful statului, aflat împreună cu soţia într-o vizită de stat în Suedia, a fost transportat, conform protocolului, cu caleaşca Regelui Carl al XVI-lea Gustaf..

Este primul şef de stat român care vizitează regatul scandinav după Revoluţie. Scopul deplasării este unul economic: România este interesată să achiziţioneze echipamente ecologice din domeniul energetic. Protocol cu mult fast Ziua de ieri a fost dominată de fastul protocolului regal. La doar câteva minute după intrarea în spaţiul aerian suedez, două avioane de vânătoare, aparţinând forţelor aeriene regale, au escortat aeronava preşedintelui Băsescu până aproape de aterizare. Pe aeroport, ceremonia a fost scurtă şi s-a desfăşurat pe un vânt pătrunzător şi la o temperatură de doar câteva grade Celsius peste zero.

Cuplul prezidenţial a fost întâmpinat de Prinţesa Victoria, fiica cea mare a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf, moştenitoare a tronului.

De la aeroport, delegaţia prezidenţială a mers la Palatul Regal, cel mai mare domeniu de acest gen din Europa, situat în centrul oraşului Stockholm. Traian şi Maria Băsescu au fost aşteptaţi de Regele Carl al XIV-lea Gustaf şi de Regina Silvia la grajdurile regale.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-au urcat apoi în două caleşti, trase fiecare de câte patru cai, şi au mers în curtea interioară a palatului, unde a avut loc ceremonia de primire propriu-zisă. Ulterior, preşedintele Băsescu nu a ratat ocazia să facă o scurtă baie de mulţime, străngând mâinile celor câţiva suedezi veniţi din curiozitate să vadă ceremonia. Preşedintele şi soţia sa au fost conduşi apoi, de către Şambelanii Curţii, la apartamentele regale de oaspeţi, unde vor dormi peste noapte. După-amiază, au luat parte la un dejun oferit în cinstea lor de Familia Regală. Preşedintele Băsescu a avut ieri întâlniri şi cu preşedintele parlamentului suedez, Per Westerberg, şi cu premierul Fredrik Reinfeldt.

Corespondenţă din Stockholm