Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu: Pe Ponta îl strică anturajul
Băsescu: Pe Ponta îl strică anturajul

Băsescu: Pe Ponta îl strică anturajul

Președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să se mai gândească dacă vrea să rupă pactul de coabitare, având în vedere consecințele unui astfel de gest, în special pe plan extern.

Într-o declarație de presă la Cotroceni, președintele Băsescu l-a luat peste picior în repetate rânduri pe premierul Ponta, spunând că este uimit de declarațiile publice ale acestuia, întrucât, la discuțiile bilaterale este „slugarnic”.

„Fiind foarte cald, poți deveni nervos”

Nu pot să nu reacționez la invectivele pe care mi le-a adresat mie, familiei. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când e la distanță: invective, vorbeşte foarte urât, mă trimite la brutărie. Când e în mijlocul maselor şi mai ales când nu e singur. Trebuie să mai fie cu cineva când e curajos sau la distanță suficientă. În relația directă cu mine chiar pare bine educat, uneori excesiv, chiar spre slugarnic. O să încerc să-l țin mai aproape, probabil anturajul este de vină”, a spus Băsescu. De altfel, șeful statului a reluat amenințarea că, dacă Ponta nu este de acord cu cele afirmate, „la nevoie” va face publice probele. Și explicația lui Băsescu în legătură cu motivele pentru care premierul a rupt pactul de coabitarea a fost ironică. „Primul ministru s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicații, şi pe el şi Guvernul lui. Fiind foarte cald ieri, poți deveni nervos”, a afirmat șeful statului.

Schimbare de politică externă

Președintele Băsescu a avertizat asupra conse cințelor externe ale ruperii pactului de coabitare. „Când anunți că denunți un astfel de acord, toți se vor întreba: va face România un parteneriat strategic cu China, cu Rusia? (…) Nu avem dreptul ca în astfel de momente să dăm cancelariilor impresia că prin denunțare se pot schimba și liniile strategice ale direcției externe a României”, a explicat șeful statului. El a amintit că în protocol este prevăzută „accelerarea” proceselor de integrare în UE și NATO. „Prin denunțare, întrebarea care se pune este: accelerăm, temporizăm procesele de integrare? Până una alta, aveam un document politic și toți știau că ne propunem accelerarea proceselor de integrare. Accelerăm drumul spre Schengen, zona euro sau, prin denunțare, vedem ce o să fie?”, s-a întrebat, retoric, președintele Traian Băsescu. El a susținut că, prin denunțarea acordului, premierul Ponta „iese” și din obligațiile referitoare la absorbția fondurilor europene.

Liber la atacuri la Justiție

Șeful statului a arătat și faptul că, în perioada de timp premergătoare ruperii acordului, lideri ai PSD au atacat decizii ale Justiției. „Chiar zilele trecute purtătorul de cuvânt al lui Ponta, dl Șova, eticheta unele procese ca fiind politice. La asta vrea să folosească denunțarea acordului?”, a întrebat, retoric, Băsescu. El a amintit că pactul de coabitare a fost lăudat și într-un raport pe Justiție al Comisiei Europene. „Noul guvern și-a făcut deja cunoscut angajamentul față de independența sistemului judiciar în cadrul acordului instituțional de colaborare dintre premier și președinte”, se arată în raportul european.

Final previzibil: Manda și Biro, respinși

Președintele Traian Băsescu a anunțat, ieri, public, că a respins propunerile premierului Ponta pentru pozițiile de ministru al Culturii și ministru delegat pentru Buget. El a făcut, însă, o diferență între candidatul UDMR, Rozalia Biro, și cel al PSD, Claudiu Manda.

Candidatul PSD, sfătuit să nu mai insiste

„Am respins propunerea Rozaliei Biro la Cultură, este nepotrivită funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu, dacă premierul o va propune pentru ministerul Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Infrastructurii, nu voi ezita să o numesc, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoașterea limbii române este esenţială”, a spus Băsescu. El nu i-a oferit și lui Claudiu Manda, propus pentru poziția de ministru delegat pentru Buget, perspectiva de a ocupa, eventual, un alt portofoliu. „În ce privește a doua propunere, legată de nominalizarea lui Iulian Claudiu Manda, am respinso ca fiind necorespunzătoare. În ceea ce îl privește pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar pe alte portofolii”, a spus, râzând, șeful statului. Traian Băsescu a anunțat, de marți, că intenționează să respingă cele două propuneri,  dar le-a dat o șansă celor propuși să se retragă de bunăvoie. „Dacă Victor Ponta nu vrea să înţeleagă că un Guvern nu poate să aibă ministrul Bugetului un domn care s-a ocupat de Casa de Cultură a Studenţilor și o doamnă la Cultură care nu înţelege bine limba română, nu voi avea ce să fac și voi avea mâine o reacţie”, a explicat președintele României.

Hunor: O decizie politică

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că decizia președintelui Băsescu este una pur politică și că Uniunea va face o nouă propunere în zilele următoare. „Este dreptul președintelui de a respinge o singură dată o propunere. Nu mi-a plăcut argumentaţia și consider că este o decizie pur politică și nu este mai mult. Îmi pare rău, doamna Biro ar fi fost un foarte bun ministru, sunt convins de acest lucru. Vom face o altă nominalizare într-un timp relativ scurt”, a declarat Kelemen Hunor. Liderul UDMR a mai precizat că el va continua să conducă Ministerul Culturii, până când propunerea privind noul ministru va fi validată.

Pactul s-a rupt. Ce urmează?

Pactul de coabitare încheiat de Traian Băsescu și Victor Ponta prevedea că Președinția și Guvernul României vor colabora instituțional în ceea ce privește orientarea strategică a României, respectiv apartenența României la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu SUA. Ruperea acestui document, la solicitarea premierului, va face ca aceste instituții să nu mai dialogheze pe aceste teme.

Politica față de Moscova, în suspans

În august, urmează negocieri dure între statele UE pentru desemnarea viitorilor comisari europeni. România, prin premierul Victor Ponta, l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru un post de comisar, dar nu se știe ce portofoliu îi va fi atribuit. Principalul negociator al României, în acest proces, va fi președintele Traian Băsescu. El nu va avea însă coopererea Executivului, a Ministerului de Externe, a Ministerului Fondurilor Europene, în acest proces.

În 4-5 septembrie, se va desfășura, în Țara Galilor, reuniunea șefilor de stat din cadrul NATO. Premierul britanic David Cameron a declarat, în acest context, că dorește o prezență „robustă” a Alianței Nord-Atlantice în Europa de Est, precum și o politică mai dură faţă de Moscova. La summit va participa președintele Traian Băsescu și, din nou, nu este clar dacă mandatul său va fi pregătit cu sprijinul Executivului.

Angajamente abandonate

Pactul de coabitare avea prevăzute o serie de „spații de cooperare”, care au fost abandonate de mult timp. Astfel, potrivit pactului, ar fi trebuit realizată o nouă lege a sănătății, reorganizarea administrativă, reforma electorală și revizuirea Constituției.

Documentul mai prevedea că Ordonanțele vor fi date doar în spiritul Constituției, adică atunci când chiar există o urgență, fapt pe care guvernul nu l-a respectat. În legătură cu Justiția, pactul prevedea că părțile se vor abține de la atacuri la adresa instituțiilor statului de drept. Și acest punct a fost încălcat, premierul calificând de mai multe ori anumiți procurori ca fiind „băsiști”.

În plus, părțile se angajau „să îmbrățișeze reguli minimale de adresare respectuoasă” și „să evite expresiile dure, atacurile de orice fel”, scrie în protocol. Nici Traian Băsescu, nici Victor Ponta, nu și-au controlat însă limbajul.

Proceduri de rupere

Anul trecut, și Traian Băsescu a amenințat cu ruperea protocolului, dar ulterior el a făcut efortul de a respecta procedurile de mediere prevăzute în document. Mecanismul de soluționare a disputelor era alcătuit din consilieri și miniștri. „Chestiunea se abordează tehnic și juridic, se aleg variante și opțiuni, prezentate celor doi decidenți pentru a conveni asupra formulei finale”, se arată în pactul de coabitare. Victor Ponta a anunțat însă că rupe, în mod unilateral, pactul de coabitare, fără să recurgă la procedurile de soluționare a disputelor.

Băsescu: Ponta să se mai gândească

„Domnul președinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor- Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României”, a replicat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea (foto). Acesta subliniază că Băsescu nu a afirmat textual că „l-a păcălit” pe Ponta să semneze acest pact, termenul fiind folosit de ziariștii cu care acesta a discutat în emisiunea „Evenimentul zilei”, de la B1TV.

Șova: Vor fi afectate relațiile directe”

Raporturile dintre Guvern și Administrația Prezidențială nu vor fi afectate de dispariția pactului, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova. „Firește că vor fi afectate relațiile directe dintre premier și președinte. Dacă afli, după doi ani, că cineva a semnat un act în batăie de joc, înșelând și pe tine și partenerii externi, normal că relațiile sunt dificil de continuat”, a spus acesta. El a arătat că vor exista repercusiuni pe plan extern, dar numai în ceea ce-l privește pe Traian Băsescu. „Partenerii externi au posibilitatea acum să afle că au susținut un om, în 2012, care i-a înșelat, pentru că dânsul s-a dus, fluturând pactul de coabitare, la Consiliu”.

Antonescu: „O pseudovitejie a dlui Ponta”

„Ce înseamnă că denunță pactul? Există vreun efect concret, există vreo urmare a denunțării acestui pact? Este un gest pur de campanie electorală, încă o pseudo-vitejie a domnului Ponta în acest pseudo-război cu domnul Băsescu”, a reacționat fostul președinte al PNL Crin Antonescu (foto). „Păi, dacă în baza acelui pact, zice domnul Ponta, l-a desemnat Băsescu premier, dacă denunță pactul atunci să demisioneze din funcția de premier, ceea ce presupun că nu se întâmplă”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.