Băsescu, la mormântul lui Yasser Arafat

Băsescu, la mormântul lui Yasser Arafat

Aflat în vizită la Ramallah, în Teritoriile Palestiniene, preşedintele Traian Băsescu a vizitat, în această după-amiază, mormântul fostului preşedinte al Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat.

Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ocazie cu care a purtat discuţii cu privire procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat astăzi într-o vizită oficială la Ramallah, la invitaţia omologului său, preşedintele Mahmoud Abbas.

„Este o vizită de răspuns la vizita pe care preşedintele Abbas a făcut-o anul trecut la Bucureşti. Aş spune că vizita la Ramallah este o încheiere a unui ciclu de întâlniri pe care le-am avut cu liderii din Orientul Mijlociu, toate tratând în principal problematica securităţii în Orientul Mijlociu, problematică de interes major pentru România, având în vedere propria ei securitate", a motivat şeful statului vizita sa.

Vizita pe care o face Traian Băsescu la Ramallah este precedată de întâlniri cu preşedintele Egiptelui, cu preşedintele Irakului, cu preşedintele Libanului, cu regele Iordaniei, cu preşedintele Israelului.

Negocieri pentru pace

"Din punctul nostru de vedere, procesul de pace poate fi continuat acum având în vedere evoluţiile politice din regiune, iar obiectivul care trebuie atins este: două state în pace şi securitate, repet, două state, Palestina şi Israel, în pace şi securitate, subiectul securităţii fiind extrem de important pentru Israel. Nimeni nu poate cere Israelului să tolereze acte de terorism pe propriul teritoriu sau insecuritate la frontiere. În acelaşi timp, subiectele în discuţie vor fi legate şi de terorism, având în vedere că zona Orientului Mijlociu este un furnizor de acte de terorism care se petrec chiar pe teritoriul statelor din regiune", a declarat preşedintele înainte de a pleca.

În această vizită se va semna un acord de cooperare între Ministerul de Externe român şi Ministerul de Externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene. Cu ocazia acestei deplasări, Traian Băsescu se va întâlni şi cu românii din Palestina.   Între timp, AFP, preluată de Mediafax, relatează despre invitaţia lansată în această după-amiază de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, la o întâlnire pentru relansarea negocierilor de pace.

"Nu există nici un motiv pentru a nu ne întâlni cu preşedintele Autorităţii (Palestiniene) şi propun ca întâlnirea să aibă loc la Beersheba în vederea păcii pentru binele ambelor popoare", a adăugat Netanyahu.

Ne puteți urmări și pe Google News