Băsescu i-a cerut preşedintelui Kazahstanului plata datoriei Rompetrol

Băsescu i-a cerut preşedintelui Kazahstanului plata datoriei Rompetrol

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut omologului său din Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în cadrul unei întâlniri bilaterale la Astana, ca Rompetrol să îşi plătească datoria către statul roman, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

"În ceea ce priveşte relaţiile economice, preşedintele Băsescu a solicitat onorarea integrală a creanţei bugetare a companiei Rompetrol Rafinare faţă de statul român", se arată în comunicat.

În perioada 1-2 decembrie 2010, preşedintele Românei, Traian Băsescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a avut loc la Astana, în Republica Kazahstan.

Statul, acţionar la Petromidia

Rompetrol Rafinare este controlată de grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz, prin Rompetrol Group Olanda, cumpărat de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Datoriile bugetare ale Petromidiei, în valoare de 570 milioane euro, au fost anulate în octombrie 2003, în locul lor fiind emise obligaţiuni în favoarea statului, scadente la 30 septembrie 2010.

Când a cumpărat rafinăria, în 2000, Dinu Patriciu îşi asumase şi datoriile companiei, plătind în schimb doar 50,5 milioane dolari.

În 2007, a vândut 75% din grupul Rompetrol, din care face parte şi Petromidia, grupului KazMunaiGaz. Acesta a achitat doar 54 milioane euro din datorie, de restul oferind statului un pachet de 44,7% din acţiuni la rafinărie.

Ministerul Finanţelor a ales calea tribunalelor pentru a recupera cele 516 milioane de euro de la Petromidia, deschizând circa 20 dosare în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News