Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu, despre protestele din Piața Victoriei: „Edificarea propagandei moscovite. Morții nu sunt morți și virusul e o invenție politică”
Băsescu, despre protestele din Piața Victoriei: „Edificarea propagandei moscovite. Morții nu sunt morți și virusul e o invenție politică”

Băsescu, despre protestele din Piața Victoriei: „Edificarea propagandei moscovite. Morții nu sunt morți și virusul e o invenție politică”

Fostul preşedinte, europarlamentarul Traian Băsescu, a vorbit, marți, despre măsurile ce trebuie luate în continuare pentru a stopa răspândirea coronavirusului, despre o eventuală prelungire a stării de alertă şi despre protestele din Piaţa Victoriei.

 

Întrebat dacă este binevenită o eventuală prelungire a stării de alertă, după ce odată cu relaxarea măsurilor numărul cazurilor noi a crescut vertiginos, Băsescu a declarat că:

„Nu s-a liberalizat regimul, s-a încercat o revenire ușor-ușor la normal, dar s-a făcut prematur și cu o populație foarte greu de convins că unele reguli trebuie respectate. Îmi pare rău să o spun, dar asta e, îmi asum.

Este clar că relaxarea s-a făcut mult prea devreme, într-o perioada în care toți spuneam că se fac prea puține testări și se limita guvernul la a prezența rezultatele din 2000-3000 de testări pe zi. Erau prezentate că mari victorii și pe baza acestora s-au relaxat măsurile.

Rezultatul îl vedem. Noi nu am atins vârful pandemiei.

Asta nu însemna că populația nu are responsabilitățile ei. Guvernul a greșit flagrant, dar populația are obligația să se protejeze, nu de dragul guvernului, ci de dragul tuturor celor implicați.

Primul răspunzător de sănătatea mea nu e Orban, sunt eu, dacă mă implic în activități care îmi scad șansele să rămân sănătos.

Responsabilitatea e împărțită între populație și autorități, care au greșit-o rău, prin incapacitatea de a vedea mutarea următoare.

Nu mai putem pune niciun fel de bază în ce ar face guvernul, ci trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră. Ceea ce fac românii pe plaje este un semn de lipsa profundă de respect pentru propria sănătate. Ce pretenții să ai de la guvern, care nu poate din cauza incompetenței?”, a declarat europarlamentarul PMP.

Băsescu a comentat şi posibilitatea că, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va creşte în continuare, România să fie izolată de restul Europei.

„Categoric ne putem trezi izolați, pentru că Europa a trecut de momentul în care nu putea controla procesele, în UE lucrurile au fost puse sub control prin mijloacele pe care noi nu le aplicăm. Vom fi izolați, cu efecte economice și sociale dramatice.

Colegii din Parlamentul European nu înțelegeau că noi abia acum ne luptăm să scoatem o lege. Venea întrebarea automat: dar avem decizii ale UE, avem regulamentul internațional, voi nu sunteți membri? Ba suntem, dar așa ne-a venit nouă, să ne mai facem o lege.

Până la consecințele economice, aș vrea să constatăm, și rog juriștii să spună guvernului că adoptând regulamentul sanitar internațional, avem codul penal, avem toată reglementarea legislativă pentru că guvernul să ia măsurile care se impun.

Am ajuns la aberația de care discutăm, să ne internam dacă aprobă un judecător. Păi să le dăm parafe de medici. Arătăm incultură și incompetența clasei politice, în paralel cu o populație care nu este educată să se apere singură.

Iar în piață avem edificarea propagandei moscovite, rezultatele se văd. Au ajuns să demonstreze oameni pentru a spune că morții nu sunt morți și virusul e o invenție politică”, a spus fostul preşedinte la RomâniaTV.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: