Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu: Anul 2017 va fi anul 2010, al crizei profunde cu țara destabilizată
Băsescu: Anul 2017 va fi anul 2010, al crizei profunde cu țara destabilizată

Băsescu: Anul 2017 va fi anul 2010, al crizei profunde cu țara destabilizată

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat atât prevederile noului Cod Fiscal și reducerile de taxe și impozite prevăzute în acest proiect, cât și pensiile speciale legiferate în ultima perioadă de timp.

Băsescu a apreciat că Parlamentul va vota Codul Fiscal, iar președintele Klaus Iohannis îl va promulga.

„Responsabilitatea față de stabilitatea fiscal-bugetară a României este zero la oamenii  politici și cu salariile pentru demnitari, pensii speciale, deși oamenii nu au contribuit la fondul de pensii, deci este un furt. Cred că iresponsabiliatea cu privire la stabilitatea macroeconomică a României este maximă.
Am convingerea că anul acesta, cu pomenile electorale, este echivalentul anului 2007 cu Tăriceanu. Intrarea noului Cod este echivalentul anului 2008 cu Tăriceanu. Îmi fac datoria să avertizez că 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde cu o țară destabilizatat economic și va avea un deficit de cont curent consistent”, a spus fostul șef al statului.

”Liberalii au fost părtași la ce s-a votat în Parlament. Încercarea de a se spăla pe față de ce o să se întâmple dacă acest cod fiscal va trece este ridicolă”, a mai declarat Băsescu.

”În 2009, noi am făcut un acord cu FMI. Din cele 19 miliarde, la bugetul de stat au ajuns doar 8,5 miliarde, în rest s-au dus la BNR pentru susținerea monedei naționale pe timp de criză. Din toata acea sumă, doar 8,5 miliarde au ajuns la buget, iar Guvernul Ponta a împrumutat 11, 5 miliarde. Se bucură românii că Ponta mărește salariul minim, mărește pensii, dă pensii speciale. În opinia mea nu este sustenabil, forțarea creșterii economice prin stimularea consumuluui nu este sustenabilă. Ne vom trezi peste noapte într-o groapa. Dacă se va promulga noul Cod fiscal, 2017 va fi echivalentul lui 2010”, a avertizat fostul președinte.

„Se dau pensii speciale, deși oamenii nu au contribuit, deci este furt”, a mai afirmat Băsescu.