Băsescu, ameninţat din nou cu suspendarea

Băsescu, ameninţat din nou cu suspendarea

Intenţia şefului statului de a numi un premier democrat-liberal, indiferent de scorul partidului în alegeri, şi formarea unui guvern minoritar au fost comentate aseară în emisiunea "Realitatea Te Priveşte". Reacţiile politicienilor au fost fie contra acestei decizii, în speţă Crin Antonescu şi Viorel Hrebenciuc, fie pro, cazul lui Radu Berceanu. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, e hotărât să-l suspende din nou pe Traian Băsescu dacă va desemna un prim-ministru democrat-liberal.

Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a respins din start poziţia şefului statului şi a susţinut că negocierile pentru desemnarea premierului trebuie purtate cu partidul învingător în alegerile din toamnă.

"Eu dacă sunt primul partid, fără 50% plus unu, dar primul partid în ierarhia partidelor româneşti, câştig cele mai multe voturi, am pretenţia ca în spiritul Constituţiei, din respect pentru electorat, preşedintele să încerce formarea unui guvern începând cu mine, PNL, dacă sunt primul. Dacă sunt al doilea nu am această pretenţie, cu atât mai puţin al treilea", a afirmat Crin Antonescu, sperând că preşedintele se va comporta "normal".

În replică, liderul PD-L Dolj, Radu Berceanu, a invocat articole constituţionale în sprijinul preşedintelui.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În Constituţie scrie că preşedintele desemnează un candidat de prim-ministru. Se consultă cu partidele şi aşa mai departe, după care desemnează un candidat de prim-ministru. Nu scrie că trebuie să fie de la partidul cel mai mare. Scrie că trebuie să fie de la partidul care are 50% plus unu din numărul de parlamentari, sau, după consultări cu partidele, desemnează un prim-ministru, fără să spună de unde e", a explicat Berceanu.

Poziţia de forţă a lui Traian Băsescu nu este nici pe placul PSD-istului Viorel Hrebenciuc.

"Preşedintele a greşit când a spus că el, indiferent de ce va fi, va desemna un prim-ministru de la PD-L", a declarat Rebenciuc. Social-democratul a invocat şi un interviu al lui Sebastian Lăzăroiu pentru a-şi susţine afirmaţiile.

"Pe de altă parte, a apărut domnul Lăzăroiu, care, ştim foarte bine, este actual consilier prezidenţial, care şi-a permis o chestiune pe care un consilier nu are voie să facă acest lucru, să dea un interviu unui cotidian căruia să îi spună următoarea părere: „va fi desemnat un prim-ministru din partea PD-L-ului, după care se vor lua jumătate din parlamentarii PSD, jumătate din parlamentarii PNL ca să se facă majoritatea”. Citez din interviul domnului Lăzăroiu, consilierul domnului preşedinte Băsescu", a precizat Hrebenciuc, întrerupt şi contrazis de Radu Berceanu.

"Citaţi cam incorect, dar în sfârşit. Domnul Lăzăroiu spunea că acel prim-ministru poate să capteze şi un număr de parlamentari poate de la PSD, şi un număr de parlamentari de la PNL, nu spunea că o să ia jumătate", a încheiat democrat-liberalul.

CITIŢI ŞI:

Văcăroiu nu exclude o nouă suspendare a lui Băsescu

Băsescu: "Suspendarea din 2007 a fost lovitură de stat"

(11:55)