"A fost o perioadă în care au trebuit încurajaţi profund procurorii pentru a avea curaj să deschidă dosare. Am uitat însă că justiţia o fac judecătorii. Din păcate, în momentul de faţă avem prea mulţi judecători timoraţi. Ei trebuie încurajaţi, să aibă curaj să fie de acord sau să nu fie de acord cu rechizitoriile procurorilor. Am văzut destule rechizitorii care, vorba maestrului Cristoiu, sunt editoriale. Fără probe, sunt doar păreri. Şi am văzut şi instanţe care nu au avut curaj să treacă peste punctul de vedere al procurorilor", a declarat Traian Băsescu, prezent la Conferinţa Regională Centru a Partidului Mişcarea Populară.

Fostul şef al statului a spus că trebuie militat pentru întărirea autorităţii şi autonomiei judecătorilor, afirmând despre aceştia că sunt "Dumnezeul justiţiei".

"Trebuie să milităm, aşa cum am militat la vremea respectivă pentru întărirea autorităţii şi autonomiei procurorilor, trebuie să milităm pentru întărirea autorităţii şi autonomiei judecătorilor. De fapt, judecătorul face justiţia. Avocatul, procurorul sunt parte a sistemului de justiţie, dar Dumnezeul justiţiei este judecătorul", a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a adăugat că judecătorii trebuie încurajaţi să aplice legea şi să nu fie timoraţi de campaniile televizate. "Este deja o realitate că foarte mulţi magistraţi, fie ei procurori sau judecători, sunt timoraţi de campaniile de presă", a susţinut Traian Băsescu, care a menţionat în acest context postul Antena 3.

Traian Băsescu a participat duminică la Alba Iulia la a Conferinţa Regională Centru a PMP, la care au fost prezenţi sute de delegaţi din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.