Evenimentul ZileiJustitieBaronul de Ilfov a picat pe înregistrări. Marian Petrache „a câștigat” un dosar la DNA, cu alegerile locale din 5 iunie

Baronul de Ilfov a picat pe înregistrări. Marian Petrache „a câștigat” un dosar la DNA, cu alegerile locale din 5 iunie

Baronul de Ilfov a picat pe înregistrări. Marian Petrache „a câștigat” un dosar la DNA, cu alegerile locale din 5 iunie
După înregistrările în care mobiliza membrii de partid să aducă 6.000 de oameni la vot, liderul liberal va da explicații procurorilor

Marian Petrache, primvicepreşedinte al PNL şi preşedinte al CJ Ilfov va fi anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fraudă la alegerile locale. Dosarul, în care liberalul este anchetat pentru suspiciuni de corupere a alegătorilor la alegerile locale din 5 iunie anul acesta, a fost declinat de la Parchetul Judecătoriei Buftea către DNA, după ce IPJ Ilfov şi-a declinat competenţa în acest caz.

Dosarul a fost deschis după ce, pe 11 iunie, în presă au apărut înregistrări audio în care liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, discută despre mobilizarea oamenilor la alegerile din 5 iunie. Liderul liberal a spus aseară la România TV că nu a fost chemat încă la DNA, și că nu vrea să facă niciun comentariu până nu se fac cercetările. În urmă cu două săptămâni, Petrache declara că nu a făcut nimic ilegal, dar poliţia Ilfov s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru suspiciuni de corupere a alegătorilor, la aproximativ o săptămână după alegerile locale.

Într-o conferință de presă care a avut loc după publicarea respectivelor înregistrări, liderul liberal a spus că nu a făcut nimic ilegal și a invitat Parchetul să cerceteze dacă s-a încălcat legea la Ilfov.

„La Parchet cu ea!”

Poliția s-a sesizat din oficiu pentru suspiciuni de corupere a alegătorilor, iar din cercetări se pare că au rezultat suspiciuni de alte infracțiuni care intră în competența DNA. „Toate partidele sunt organizate pe aşa-zisele registre electorale sau registre de votanţi. Eu eram în campania electorală, mă întâlnisem cu colegii mei şi le spuneam strategia de campanie”, a explicat prim-vicepreședintele PNL.

Petrache mai spunea că din înregistrare nu reiese nicio încălcare a legii. „Ba, la un moment dat, cineva vorbeşte de bani, iar eu îi spun: aveţi grijă mare grijă că dacă umblaţi cu bani, vă ia poliţia. Dar ce nu dau cei care sunt interesaţi în înregistrarea aceea: la final… În sudul ţării şi în Moldova, PSD ia foarte uşor voturi, mult mai uşor decât PNL, natural, are un bazin electoral mai mare. (…) Dacă e un cetăţean onest care a făcut această înregistrare şi consideră că a fost încălcată legea, la Parchet cu ea!”, declara Petrache, într-o conferinţă de presă susținută pe 11 iunie.

Tot atunci, spunea că sunt oameni interesaţi să-l compromită şi că nu este nicio coincidenţă că înregistrarea a fost dată cu puţin timp înainte ca PNL Ilfov să semneze protocolul de colaborare cu PMP, care îi garantează un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Stenograma cu bucluc

Marian Petrache: – Trebuie să aduci 6.000 de oameni la vot. (…) Băi, ai 15 secţii de votare, hai să lămurim.

Membru PNL: – Plecăm de aici cu maşinile?

Marian Petrache: – Da.

Membru PNL: – Dacă îi aducem cu maşinile, Poliţia ne va hăitui, ne vede o dată, de două ori, de trei ori. E periculos!

Marian Petrache: – Poliţia nu zice nimic, nu va ţine cont de nimic în ziua alegerilor. Să nu fii cu bani, atâta tot. (…) Aşa, primul exemplu major e când azi am făcut manifestarea fără nicio autorizare, nu ne-a oprit nimeni. (…) M-au sunat de la Poliţie, de la Jandarmerie… Băi, regula e asta, vă opresc, vă dispersez, vă dau amenda.

În discuţie se mai aminteşte despre atragerea electoratului:

– Dacă nu te trezeşti tu primul, cine-i ia, îl ia.

– Mobilizează fiecare echipa lui.

-Sunt oameni pe care.

– Prea sensibili.

– Indecişi.

– Dacă ies la vot, ies la vot pentru tine.

– Ăia aduşi mai încolo. Ăştia care sunt mai aşa, mai ameţiţi ei. Ăia, cine-i ia primii, cu ăia votează.

Stenogramă (fragmente) din ședința PNL Ilfov apărută pe 11 iunie pe stiripesurse.ro


Accesează: