Evenimentul Zilei > Economie > BARILUL de PETROL a atins cea mai slabă cotaţie pentru prima dată din 2009
BARILUL de PETROL a atins cea mai slabă cotaţie pentru prima dată din 2009

BARILUL de PETROL a atins cea mai slabă cotaţie pentru prima dată din 2009

Cotaţia barilului de petrol a scăzut, astăzi, la aproape 59 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, continuând o tendinţă de scădere care a început în urmă cu şase luni, pe fondul încetinirii economiei chineze şi a deprecierii monedelor emergente, transmite Reuters, scrie Agerpres.

În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii, la care se adaugă strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra mai degrabă cota de piaţă decât preţul ţiţeiului.

În jurul orei 10:20 , un baril de ţiţei Brent era cotat la 59,63 dolari, după ce anterior a coborât până la 59,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2009. Barilul de ţiţei american era şi el în scădere cu 1,25 dolari până la 54,66 dolari.

„Tendinţa rămâne una de scădere. Cu toate acestea, nu se preconizează să fie una de lungă durată”, a spus Robin Bieber, director la firma de brokeraj petrolier PVM Oil Associates.

Analiştii susţin că preţul petrolului este influenţat şi de evoluţia slabă a monedelor şi economiilor emergente, principalul motor care stă la baza creşterii cererii mondiale de petrol. Banca centrală a Rusiei a majorat marţi dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, până la 17%, în încercarea de a pune capăt colapsului rublei. De asemenea, Banca centrală a Indiei a intervenit şi ea în sprijinul monedei naţionale care a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani în raport cu dolarul american.