Evenimentul Zilei > Actualitate > Bărbatul ținut în comă 11 ani a murit!
Bărbatul ținut în comă 11 ani a murit!

Bărbatul ținut în comă 11 ani a murit!

Vincent Lambert, bărbatul ținut în comă 11 ani a murit joi dimineață. În urmă cu nouă zile, medicii i-au scos tuburile prin care era hrănit, respectând hotărârea luată de cea mai înalta instanța de apel din Franța.

Lambert putea să respire fără ajutor, dar primea hrană și apă numai prin intermediul unui tub inserat în stomac.

El a devenit rapid simbolul „dreptului de a muri” în Franța, o dezbatere publică împărțind societatea din Hexagon în tabere virulente. Nu doar societatea ci și familia francezului a fost divizată în legătură cu decizia de a pune capăt suferinței sale.

Eutanasia este ilegală în Franța, dar medicii au posibilitatea să sedeze puternic pacienții aflați în faze terminale.
Medicii care se ocupau de Lambert au recomandat în 2013 ca asistența să înceteze. Decizia era luată în urma consultării cu soția bolnavului, Rachel.

Considerată, potrivit legii franceze, tutore legal, Rachel a susținut că soțul ei a afirmat explicit înaintea accidentului că nu vrea să fie ținut în viață în mod artificial.

De atunci, medicii au făcut mai multe încercări de a opri aparatele dar au fost obligați să le repună în funcțiune în urma unor decizii obținute în justiție de părinții lui Lambert.

Părinții lui Vincent Lambert, au susținut că nu mai pot face recurs la sentința Curții de Casație, declarând, luni, că s-au „resemnat” să accepte moartea fiului lor.

Cei care au militat pentru menținerea în viață indiferent de lipsa de rezultate a tratamentului, au lansat în 2015 un material video în care susțineau că bolnavul poate fi văzut reacționând.

Cazul său a ajuns de mai multe ori în fața instanței, inclusiv în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. În ciuda faptului că hotărârile justiției franceze de a-i acorda lui Lambert dreptul de a fi decuplat de la aparate, medicii nu au reușit să pună în aplicare deciziile judecătorești existând chiar și amenințări cu răpirea pacientului.

După mai multe apeluri, o nouă echipă medicală a început să pună în aplicare măsurile de oprire a asistenței la jumătatea săptămânii trecute, după ce apelul părinților a fost respins în Franța.

Nepotul lui Lambert a declarat că, la nouă zile de când au fost înlăturate tuburile cu ajutorul cărora bolnavul era hrănit artificial, acesta a încetat din viață, joi, la ora 8.24.
Pe 2 iulie, Curtea de Casație franceză a respins un apel și a decis să le permită doctorilor să întrerupă hrănirea artificială a pacientului.

Echipa de la spitalul Sébastopol din orașul Reims a început demersurile asigurându-se că pacientul rămâne sedat „profund și continuu” în toată această perioadă.

La aflarea veștii că au fost parcurse toate formele legale prin care putea fi împiedicată decuplarea fiului lor de la aparate, părinții lui Vincent au declarat luni că s-au resemnat să îi accepte moartea.

Tatăl lui, în vârstă de 90 de ani, declarase anterior că decizia instanței este o „crimă sub acoperire” și „eutanasie”. Soția lui Lambert a susținut că decizia umană este aceea de a-l lăsa să moară.

În 2008, în urma unui accident de mașină, francezul a intrat în stare de comă vegetativă, din care a ieștit după scurt timp, pentru a ajunge într-un stadiu de „conștiență minimală” (exact ca Michael Schumacher).

După cinci ani, în 2013, Clinica din Reims decide să oprească alimentarea cu hrană și hidratarea lui Vincent, având doar acordul soției, nu și al părinților. Sesizată de aceștia, CEDO constată în 2015 că decizia clinicii este conformă cu Convenția Drepturilor Omului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.