Barack Obama pune Iranul pe axa dialogului

Barack Obama pune Iranul pe axa dialogului

Liderul de la Casa Albă a spart gheaţa în relaţiile cu oficialii de la Teheran, cărora le-a adresat un prim mesaj direct de reconciliere.

Preşedintele american Barack Obama a avut iniţiativa istorică de a se adresa direct liderilor iranieni, cărora le-a propus depăşirea celor 30 de ani de relaţii ostile între Washington şi Teheran, într-un mesaj difuzat, în cursul nopţii de joi spre vineri, cu ocazia noului an iranian, Noruz. „Aş vrea să mă adresez direct poporului şi liderilor Republicii Islamice a Iranului”, şi-a început Obama mesajul, subtitrat în limba farsi şi transmis deopotrivă iranienilor de rând şi conducerii de la Teheran. „Ştim că sunteţi o mare civilizaţie, iar realizările voastre au câştigat respectul Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale”, a subliniat liderul de la Casa Albă, oferindu-le iranienilor perspectiva unui „viitor în care vechile disensiuni vor fi depăşite”.   Decis să „caute un dialog cinstit şi bazat pe respectul reciproc”, Obama s-a rupt de politica promovată de predecesorul său, George W. Bush, prin recunoaşterea regimului islamic drept un posibil interlocutor pentru administraţia de la Washington. Obama încearcă să materializeze una din promisiunile sale electorale, aceea de a oferi şansa dialogului adversarilor Statelor Unite, în special Iranului, plasat de fosta administraţie pe aşa-numita „axă a răului”. După ce a recunoscut „marile divergenţe” dintre cele două ţări, care „sau amplificat odată cu trecerea timpului”, preşedintele american a subli niat că „Statele Unite vor ca Republica Islamică a Iranului să îşi reia locul care îi revine în comunitatea internaţională”.

Dar „nu se poate obţine acest loc nici prin teroare, nici prin arme, ci prin acţiuni pacifiste”, a avertizat el citat de AFP. Mesajul lui Obama, care a promis imediat după învestirea în funcţie că va întinde mâna liderilor iranieni dacă aceştia „îşi descleştează pumnul”, vine în replică la felicitările adresate acestuia de liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, imediat după victoria istorică în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Teheranul aşteaptă măsuri concrete   Teheranul a anunţat, ieri, că a primit favorabil mesajul de reconciliere adresat de preşedintele american, dar a subliniat că aşteaptă de la Washington măsuri concrete. „Primim favorabil dorinţa preşedintelui american de a lăsa deoparte divergenţele trecute, dar mijlocul de a atinge acest obiectiv nu este să ceri Iranului să uite unilateral atitudinea agresivă a Statelor Unite din trecut”, a explicat consilierul de presă al preşedintelui iranian, Ali Akbar Javanfekr.

Ne puteți urmări și pe Google News