Evenimentul Zilei > International > Barack Obama evadeaza din pluton

Barack Obama evadeaza din pluton

Senatorul democrat are peste 10% avans fata de Hillary Clinton, in ajunul alegerilor primare din New Hampshire.

Senatorul democrat Barack Obama se indreapta spre o victorie clara la alegerile primare de astazi din New Hampshire (nord-estul Statelor Unite), iar in tabara republicana, senatorul John McCain are un usor avans in confruntarea cu fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, arata un sondaj CNN-WMUR.

Astfel, Barack Obama, invingator si in Iowa, este creditat cu 39% dintre intentiile de vot, in timp ce rivala sa, Hillary Clinton, cu doar 29%. Potrivit unui sondaj Gallup, citat de AFP, diferenta dintre cei doi candidati este chiar mai mare, ajungand la 13 procente (41% fata de 28%). 

Constienta ca pierde teren, fosta prima-doamna l-a atacat pe Obama, despre care a spus ca este doar un bun vorbitor. Democratii trebuie sa aleaga „un presedinte care actioneaza, nu unul care se multumeste sa vorbeasca”, a declarat Hillary Clinton. Ea i-a cerut lui Barack Obama „sa separe retorica de realitate”.

Duelul celor doua veritabile staruri politice l-a eclipsat pe John Edwards, clasat pe locul al treilea (16%) in topul candidatilor democrati inaintea alegerilor primare din statul New Hampshire, mai releva sondajul CNN-WMUR.

O schimbare de culoare

Alegatorii americanii si-au dorit de mult timp sa voteze un candidat de culoare la prezidentiale, pentru a demonstra ca sunt lipsiti de prejudecati, sustine analistul John O’Sullivan intr-un articol scris pentru cotidianul britanic „Daily Telegraph”.

Daca fostul secretar de stat Colin Powell ar fi candidat la scrutinul din 1996, probabil ca l-ar fi invins pe Bill Clinton si s-a fi instalat la Casa Alba ca presedinte, apreciaza O’Sullivan. El mai spune ca, in statul Iowa, Barack Obama a fost votat chiar si de catre unii republicani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: