Evenimentul Zilei > Justitie > Trebuie să dea bani ca să-şi ia sumele plătite în plus la Fisc
Trebuie să dea bani ca să-şi ia sumele plătite în plus la Fisc

Trebuie să dea bani ca să-şi ia sumele plătite în plus la Fisc

Patroana unei firme condamnată cu suspendare pentru evaziune fiscală se luptă în instanţă cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a recupera o sumă de bani pe care a plătit-o în plus la acoperirea prejudiciului.

Este cazul Magdalenei Florea, despre care inspectorii ANAF au reţinuit că a făcut o evaziune fiscală de 90.000 de lei. 

Femeia a achitat încă din faza de urmărire penală prejudiciul, însă pe parcursul cercetării judecătoreşti, pe rolul Tribunalului Bucureşti, o expertiză a relevat faptul că suma cu care aceasta a păgubit statul este mai mică, de 61.000 de lei. Instanţa a condamnat-o cu suspendare şi a obligat Fiscul să-i restituie suma plătită în plus.

„Condamnă pe inculpata Florea Magdalena Mioara la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interdicţia drepturilor prev. de art 66 lit. a, b Cod penal. În baza prev. art 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. (…) Ia act că inculpata a achitat în cursul urmăririi penale suma de 90.690 lei lei prin constituirea la Trezoreria sectorului 2 Bucureşti a unei garanţii, prejudiciul fiind în suma de 61.984 lei. Obligă ANAF să restituie inculpatei suma de 28.706 lei achitată în plus peste cuantumul prejudiciului stabilit de 61.984 lei”, a hotărât magistratul fondului.

Ironia judecătorului

Înpotriva acestei decizii procurorii au declarat apel. „Considerăm că ANAF nu poate fi obligat la plata acestei sume în cadrul procesului penal, urmând ca inculpata să urmeze calea dreptului comun”, a spus procurorul de şedinţă.

„Adică deschiderea unui proces civil, care presupune şi plata unei taxe de timbru? Să mai plătească ceva după ce a plătit în plus?”, a întrebat preşedintele completului de judecată, magistratul Bogdan Tudoran, iar procuroarea a confirmat. „O încurajarea pentru cei ce vor să acopere prejudiciul, doamna procuror…”, a remarcat, ironic, judecătorul Tudoran.