Evenimentul Zilei > Actualitate > „Banda mașinilor de lux”, destructurată. Zeci de români au fost arestați
„Banda mașinilor de lux”, destructurată. Zeci de români au fost arestați

„Banda mașinilor de lux”, destructurată. Zeci de români au fost arestați

Anchetatorii austrieci din Stiria au prezentat într-o conferință de presă informații despre destructurarea unei bande de români specializate în înșelătorii cu autoturisme de lux, în dauna unor firme de rent-a-car sau care vând autoturisme în leasing.

Grupul infracțional a reușit, din 2016, să își însușească 51 de vehicule, prejudiciul fiind de peste 3 milioane de euro. Toate mașinile au fost duse în Spania unde erau vândute, dar și în alte țări din Europa.

Sesizarea a venit din partea poliției spaniole, care a observat o mișcare de mașini cu număr austriac într-un cartier din suburbia Madridului. In acest fel au descoperit un grup infracțional puternic.

Anchetatorii austrieci și internaționali au investigat trei ani, în diferite țări. Au fost executate douăsprezece arestări iar pe lista investigatorilor se mai găsesc 92 de suspecți.

„Prejudiciul este de aproximativ trei milioane de euro”, a declarat vineri locotenent-colonelul Rene Kornberger, în cadrul unei conferințe de presă la Graz.

„Un detaliu amuzant: unii dintre bărbații care au dus mașinile în Spania nu aveau permis de conducere”, a mai declarat polițistul, potrivit publicației ziarulromanesc.at

De la sfârșitul anului 2016, infractorii au închiriat câteva vehicule la prețuri ridicate de la diverși producători precum Audi, BMW, Citroen, Mercedes, Opel și Renault pe documente false.

Vehiculele au fost duse în străinătate, cele mai multe în Spania. Banda era formată din persoane care nu aveau dosare penale și nu figurau cu antecedente sau sesizări penale. Acestia au fondat o firmă în Austria și au prezentat acte false cu care au închiriat vehicule din Viena, Austria Inferioară și Stiria sau cumpărate de la companii de leasing și credit.

După ce reușeau să închirieze mașinile, acestea erau duse în Spania, erau vândute inițial între membrii bandei, pentru a fi mai greu de verificat „istoricul” automobilului, ca în final să fie vândute la persoane din afara grupului.

In sud-vestul Madridului, în suburbia Mostoles, s-au găsit cele mai multe plăcuțe de înmatriculare austriece.
Ei au atras atenția polițiștilor spanioli, care au observat mișcări ciudate ale unor mașini scumpe, toate cu numere din Austria.

Grupul infracțional a mai furat și folosit pe timpul acțiunilor între 300 și 400 de smartphone-uri.

Momentul arestării a trei români din Graz – un bărbat de 35 de ani și două femei (24 și 28 de ani) – la data de 19 iunie 2018.  De acolo, au urmat douăsprezece arestări în România, Germania, Norvegia și Slovenia.

După o lună, pe 18 iulie, a avut loc arestarea unui suspect principal (în vârstă de 25 de ani) din România.
O mare parte dintre arestați au mărturisit legăturile pe care le aveau și modul de operare a grupului, fiind condamnați la pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Capii rețelei însă nu au fost prinși nici până acum.

„Dar problema ne va ține ocupați mai mult timp”, a mai spus Kornberger. Liderii grupului infractorilor au dispărut, însă „rădăcinile” provin din orașul Caraș-Severin, din România și rudele lor sunt ținute sub supraveghere.
„Acesta este un cerc închis”, a declarat Kornberger.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: