Evenimentul Zilei > Actualitate > Banca Centrală Europeană: Băncile elene mai au nevoie de bani!
Banca Centrală Europeană: Băncile elene mai au nevoie de bani!

Banca Centrală Europeană: Băncile elene mai au nevoie de bani!

Creditorii eleni au nevoie urgent de injecţii de capital înaintea testelor de stres din această toamnă.

Aşa a afirmat, vineri, Christian Noyer, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei francez Le Monde, potrivit Agerpres.

O astfel de decizie ar fi de preferat pentru stabilizarea sectorului bancar elen, a apreciat Noyer. Acesta s-a pronunţat împotriva ideii de a solicita principalilor clienţi ai băncilor elene să contribuie la recapitalizare – aşa cum a fost cazul în Cipru, în 2013, deoarece majoritatea acestor clienţi sunt întreprinderi mici şi mijlocii.

'Poziţia mea este sprijinită de majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, clarificarea acestui subiect va favoriza revenirea încrederii şi a unei părţi importante din depozitele în valoare de 90 miliarde de euro care au ieşit din Grecia din 2010', a afirmat oficialul BCE.

În martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita retragerea banilor deponenţilor, după ce aceştia au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: