Întrebat dacă existau camere de supraveghere în secțiile de votare, fostul ambasador al României la Paris în timpul alegerilor prezidențiale din 2009, Teodor Baconschi, a declarat că „doar până la intrarea în clădire, dar era acoperită cu siguranță curtea.În secția propriu-zisă de votare, din câte știu, nu”. De asemenea, el a precizat că nu știe dacă înregistrările video se păstrează sau nu, deoarece nu intra în atribuțiile sale. 

Întrebat în ce moment semnau votanții declarația pe propria răspundere, Baconschi a punctat că „declarațiile au fost completate pe măsură ce votanții veneau, au avut câteva măsuțe. În momentul în care prezentau actul de identitate și ștampila, semnau și aceste declarații”. 

De asemenea, Baconschi a precizat că oamenii care se aflau în curtea Ambasadei, la închiderea secțiilor de votare, au fost lăsați să voteze în continuare. 

Întrebat de senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, cine a luat această măsură, Baconschi a spus că „noi am aplicat legea. Mi-e greu să vă reconstitui aceste detalii după opt ani, cred că pur și simplu s-a făcut acest raționament”. 

Întrebat cine i-a propus să fie ministru de Externe, Baconschi a declarat că „Guvernul Emil Boc. Guvernul României m-a propus ca membru al său”. 

Solicitat să nominalizeze o persoană anume, Baconschi a punctat că „Am fost sunat la telefon și de președintele Traian Băsescu”.

Întrebat dacă a discutat la telefon, în perioada alegerilor, cu fostul președinte Traian Băsescu, și, cu precădere, în ziua votului din turul al doilea al prezidențialelor din 2009, Baconschi a declarat că „nu, categoric”.

Chestionat în privința atribuțiilor sale în ceea ce privește secțiile de votare din Franța, Baconschi a precizat că „în calitate de șef de misiune, am preluat datele legate de secțiile de vot, unde, câte ștampile, toată logistica acestei secții de vot… atenția legată de ordine și disciplină, deci tot ce ține de buna desfășurare și fără lipsă de modestie, văzând ce s-a întâmplat în 2016, în privința alegerilor prezidențiale, pot spune că procesul electoral în turul II s-a desfășurat fără niciun incident”.