Bacalaureat 2011, proba la limba română. Elevii au greşit în masă la al treilea subiect

Bacalaureat 2011, proba la limba română. Elevii au greşit în masă la al treilea subiect

Mulţi dintre liceenii care au susținut astăzi proba scrisă la limba și literatura română în cadrul examenului de bacalaureat 2011 s-au încurcat la cel de-al treilea subiect. Deși cerința subiectului făcea referire la caracterizarea unui personaj dintr-un text dramatic studiat, la alegere între I.L. Caragiale, Camil Petrescu și Marin Sorescu, mulți candidați au caracterizat personaje din romanul "Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război", de Camil Petrescu.

"Puteam să aleg şi eu ca majoritatea, un personaj din Caragiale, însă am vrut să caracterizez un personaj cu o mai bună consistenţă şi m-am îndreptat spre Ştefan Ghoerghidiu din romanul lui Camil Petrescu. Era deja prea târziu când mi-am dat seama că alesesem un personaj dintr-o operă epică, nu dintr-un text dramatic. Şi mulţi alţi colegi de-ai mei au păţit la fel. Ştiu că în anii trecuţi au mai fost asemenea erori, dar, totuşi, au fost punctate. Dacă nu se vor puncta şi anul acesta, înseamnă că iau de la nota 7 în jos", spune uşor resemnat Paul Pătruţ, de la Colegiul Naţional de Informatică "Traian Lalescu" din Hunedoara.

"Cred că a fost, până acum, cel mai corect Bacalaureat din ultimii ani" Colegele sale de clasă, Greta Bărbulescu şi Doriana Matei, spun că au ales varianta I.L. Caragiale la al treilea subiect, aşa că speră la o notă mare. "Nu mi s-au părut deloc grele subiectele. M-am şi pregătit, e drept, dar nu cred c-o să iau nota maximă, pentru că sigur am scăpat vreo virgulă greşit în vreo frază, însă un 9.50 ar fi foarte bun", mărturiseşte Greta. Doriana a ieşit de la examen la fel de bucuroasă: "Comentariul a fost simplu de făcut, subiectul al doilea a fost şi el facil. La a treia parte aveam emoţii, dar am putut să-mi aleg un personaj pe sufletul meu, Zoe, din <<o>>. Cred că a fost, până acum, cel mai corect Bacalaureat din ultimii ani, pentru că, cel puţin în sala mea nu a <<mişcat>> nimeni nimic. Camerele video au pus însă destulă presiune pe unii dintre colegi şi au generat un stres suplimentar, dar cred eu că va fi ok pentru toată lumea până la final".

"Sunt subiecte de dificultate medie. Dorim să le stimulăm creativitatea elevilor " Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara consideră că subiectele de la proba scrisă la limba şi literatura română au fost de o dificultate medie. "Orice elev care a mers la ore şi a fost atent, iar acasă a mai citit câte ceva, cred eu că ar fi putut să obţină notă de trecere pentru că subiectele pot fi considerate dificile, eventual, doar de absolvenţii liceelor cu profil tehnic, nicidecum de cei de la liceele teoretice. S-a clar văzut că se schimbă orientarea procesului de învăţământ la această disciplină. Dorim să le stimulăm creativitatea elevilor pentru că acest element le va fi de mare ajutor în viitor. Nu pot risca însă niciun pronostic privind gradul de promovabilitate la această disciplină în judeţul Hunedoara pentru că încă nu pot estima efectul prezenţei camerelor video în sălile de examinare", spune Iolanda Iacob, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Hunedoara. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Bacalaureat 2011: Prima probă, limba şi literatura română: razie în licee şi elevi daţi afară din sălile de examen 
  • Bacalaureat 2011, proba la limba română. Subiecte abordabile, dar filozofice. VEZI cerinţele şi baremul
  • Bacalaureat 2011 cu poliţia la uşă şi "live-uri" din sala de examen
  • Bacalaureat 2011: Vezi ce păţesc profesorii care îi lasă pe elevi să copieze
  • BAC 2011. "Liceul-fortăreaţă" unde n-a mişcat nimeni în front