Singura tentativă de fraudare a examenului de bacalaureat din judeţul Olt pare să fie trecută cu vederea de conducerea Inspectoratului Şcolar Olt, scrie gazetanoua.ro. La prima probă scrisă a examenului, cea de limba română, trei învăţătoare din Caracal au fost surprinse în timp ce le dictau rezolvările subiectelor elevilor de la Colegiul Tehnic „Matei Basarab”.
Cadrele didactice în cauză sunt Cristina Oana Neghină, învăţătoare la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan” Caracal, Georgeta Mihaela Predescu, învăţătoare tot la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan” Caracal, şi Mioara Dobre, învăţătoare la Şcoala Generală „Gheorghe Magheru” Caracal.
Celor trei supraveghetoare le va fi interzisă participarea la examene naţionale pe o perioadă de cinci ani. Aceasta este singura sancţiune pe care o vor primi cadrele didactice. Măsura a fost anunţată de inspectorul Nicolae Draghici către Ministerul Educaţiei printr-o videoconferinţă, potrivit unor surse din cadrul ISJ Olt, citate de jurnaliştii de la cotidianul local Gazeta Nouă.
Deşi este vorba de o fraudă, ISJ Olt s-a limitat doar să raporteze neregulile către Ministerul Educaţie, fără a mai anunţa poliţia. Mai mult, aceleaşi surse citate spun că s-a încercat muşamalizarea incidentului, astfel că doar câteva persoane sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat la „Matei Basarab”.
Frauda depistată de Corpul de control al ministrului
Frauda celor trei învăţătoare a fost descoperită de unul dintre membrii Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, inspectorul Ion Călin, care supraveghea desfăşurarea examenului în centrul de la Caracal. El a surprins-o pe Oana Neghină în timp ce le dicta elevilor de pe o foaie rezolvările, în timp ce celelalte două supraveghetoare „stăteau de şase”.
Învăţătoarea Cristina Oana Neghină a negat că ar fi dictat rezolvările subiectelor la proba de la Limba Română a Bacalaureatului. Ea a susţinut că a însoţit la baie o elevă, iar atunci când s-a întors la clasă a găsit o hârtie pe hol, pe care a despăturit-o imediat ce a ajuns în clasă. Tot atunci a şi fost surprinsă de reprezentantul Ministerului.