Evenimentul Zilei > International > Avioane pe gheață. Lacul înghețat din New Hampshire (SUA) a devenit pistă de aterizare
Avioane pe gheață. Lacul înghețat din New Hampshire (SUA) a devenit pistă de aterizare

Avioane pe gheață. Lacul înghețat din New Hampshire (SUA) a devenit pistă de aterizare

Frigul intens al acestei ierni permite lacurilor înghețate din SUA să se transforme în piste de aterizare ad hoc, în condiții de siguranță similare marilor aeroporturi.

Lacul înghețat din New Hampshire a devenit aeroport! Un lac îngheţat transformat într-o pistă de aterizare nu este un lucru posibil în fiecare iarnă. Însă în acest sezon este suficient de frig pentru a permite avioanelor să aterizeze pe lacul Winnipesaukee, în statul New Hampshire (nord-est), relatează luni AFP, citată de Agerpres.

Lacul înghețat din New Hampshire a devenit aeroport! Pista se deschide când gheaţa are 30 de centimetri

Lungă de aproape 800 de metri, pista se deschide cu condiția ca gheaţa să aibă o grosime de cel puţin 30 de centimetri, a explicat Paul LaRochelle, managerul acestui aeroport. Este singurul aeroport pe gheaţă aprobat de Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA), agenţia de transport aerian din SUA.

„Nu conducem camioanele noastre până aici dacă gheaţa nu are 30 de cm grosime. Dacă există 22 cm acolo, 30 cm acolo, 25 cm în alt loc, nu deschidem. Până când nu are aceeaşi grosime peste tot”, a spus LaRochelle, care iese în fiecare zi pentru a măsura grosimea gheţii.

Avioanele au aterizat cu dificultăți din cauza gheții alunecoase

În acest week-end, grosimea gheții a atins 50 cm. Pe aeroportul deschis în urmă cu o săptămână, cu personal de la Departamentul de Transporturi din New Hampshire, au aterizat câteva avioane. Aterizarea nu a fost fără dificultăţi. „Gheaţa este alunecoasă. Mulţi piloţi spun asta”, a spus unul dintre responsabilii operaţiunilor de pe pistă, Carol Niewola.

„Să întorci, să opreşti devin manevre dificile, deşi ele sunt foarte uşor de făcut pe piste pavate sau cu iarbă. Însă aici pe gheaţă este foarte diferit. Există un strat mic de zăpadă pe gheaţă, care oferă un pic de aderenţă, dar nu este grozav”, a adăugat ea.

Potrivit yahoonews.com, o pistă de 800 metri este liberă în Golful Alton de pe lacul Winnipesaukee. Pista este construită pe lacul înghețat, iar o porțiune de gheață solidă groasă de 25 centimetri sau mai mult este distribuită inegal în perimetrul golfului. Potrivit reprezentanților FAA, lacul nu este deschis în iernile când zăpada este sfărâmicioasă.