Conform Agerpres, la conferinţa de presă anuală de la Moscova, ministrul rus de externe a vorbit despre o eroare umană şi a precizat că nu încearcă să găsească nimănui scuze pentru cele întâmplate. El a afirmat însă că este importantă înţelegerea contextului. Cu numai câteva ore înainte, Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, unde se aflau militari americani, iar forţele iraniene erau pregătite pentru o ripostă din partea SUA. Lavrov a declarat că „cel puţin şase avioane de luptă F-35 (ale SUA – n. red. Reuters) erau în aer în zona frontierei iraniene” în momentul în care Iranul a tras cu rachete asupra avionului companiei Ukraine International Airlines. „Informaţia mai trebuie verificată, dar ţin să subliniez tensiunea existentă întotdeauna în astfel de situaţii.”

Lavrov lasă să se înțeleagă că doborârea din greșeală de către Iran a unei aeronave ucrainiene ține în mare parte de context. „Există informaţii că iranienii se aşteptau la un nou atac din partea Statelor Unite după lovitură, însă nu ştiau sub ce formă ar putea avea loc”, a explicat acesta.

Reamintim că prăbușirea zborului 752 în urma căreia au murit toţi cei 176 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord, a declanșat proteste împotriva regimului islamic în Iran. Militarii iranieni au recunoscut că au doborât accidental aeronava civilă.