„A sosit timpul pentru dialog” a declarat el presei imediat după ce a fost eliberat din închisoarea din Neumünster în Germania, unde a fost deţinut timp de zece zile. „Autorităţile spaniole nu au nicio scuza să nu înceapă dialogul”, a adăugat el. „Am cerut un dialog ani de zile şi am obţinut ca răspuns numai violenţă şi represiune”, a mai spus el citat de Agerpres. 

Puigdemont, care rămâne sub control judiciar şi face obiectul unei eventuale proceduri de extrădare în Spania examinată în prezent de justiţia germană, a cerut de asemenea „eliberarea imediată” a separatiştilor catalani deţinuţi în Spania. 

„A avea prizonieri politici în Uniunea Europeană este o ruşine”, a spus el.  Nouă separatişti sunt în prezent în detenţie în Spania, inclusiv şase foşti membri ai executivului provinciei şi fosta preşedintă a parlamentului catalan. Justiţia germană a decis joi seară să îl elibereze pe Puigdemont pe cauţiune, respingând acuzaţia principală formulată de Madrid de "rebeliune" pentru organizarea referendumului privind independenţa Cataloniei în octombrie.