Profesorul Adrian Streinu Cercel s-a arătat iritat de faptul că în tot mai multe locuri publice, spitale și nu numai, au apărut tot felul de invenții care împrăștie soluții dezinfectante asupra oamenilor, măsură care nu are niciun fel de efect în combaterea răspândirii epidemiei. Potrivit celebrului profesor, românii au uitat de cel mai elementar gest, care are un impact uriaș în combaterea infecției cu noul coronavirus, și anume spălatul pe mâini.

„Cum va arăta sistemul sanitar? Habar n-am. Dar cu siguranţă nu va mai fi cel de astăzi. Ce vedem în momentul de faţă? Vedem sisteme de triaj, unele puse cu cap, altele mai puţin, vedem tot felul de invenţii care ne stropesc cu chimicale din cap până în picioare, total aiurea. Şi am uitat de apă şi săpun. O cameră care este aerisită, unde pătrunde soarele, acolo nu pătrunde doctorul.

Ca atare, vreţi să vă ţineţi departe de doctor? Apă şi săpun, vă spălaţi pe mânuţe, pe faţă, şi lucrurile vor fi aşa cum trebuie să fie. Ceea ce va face diferenţa în perioada următoare va fi masca, pentru că ea vă poate proteja de un eventual virus care circulă în jur”, a precizat șeful Institutului „Matei Balş” din București.

Deși oamenii sunt tot mai siguri pe ei că nu se vor infecta, iar autoritățile ridică măsuri după măsuri, profesorul Streinu Cercel a mai afirmat că trebuie să păstrăm la nivel de individ, toate măsurile elementare de protecție, și atunci nu ne vom infectat.

„Ceea ce vreau să spun este că nu avem voie să ne jucăm de-a pandemia. Pandemia nu iartă, nu-şi pune problema nici ce culoare are unul, nici ce culoare are celălalt. Atacă absolut la fel şi când ţi-e lumea mai dragă şi apoi te întrebi: de ce tocmai eu? Când ai ajuns să te întrebi asta, atunci înseamnă că ai nevoie de sistemul sanitar.

Şi atunci să vezi dacă îţi mai dă mâna să spui că ăla e aşa, că ăla e aşa”, a spus Streinu Cercel, care a participat la un simpozion legat de ”Consecinețele pandemiei asupra societății”, organizat în coparteneriat de Academia Română, condusă de profesorul Ioan Aurel Pop.