Evenimentul Zilei > Actualitate > AVERTISMENTUL lui Stephen Hawking cu privire la PERICOLUL reprezentat de inteligența artificială
AVERTISMENTUL lui Stephen Hawking cu privire la PERICOLUL reprezentat de inteligența artificială

AVERTISMENTUL lui Stephen Hawking cu privire la PERICOLUL reprezentat de inteligența artificială

Cel mai faimos cosmologist din lume și-a exprimat, într-un interviu acordat BBC, temerile legate de inteligența artificială și mașinăriile care pot depăși specia umană.

"Dezvoltarea la cote maxime a inteligenței artificiale poate reprezenta sfârșitul rasei umane. Mașinăriile inteligente se pot dezvolta pe cont propriu și se pot reprograma la o rată atât de mare încât oamenii, a căror viteză de dezvoltare este limitată de evoluția biologică, nu vor fi la fel de competitivi, ajungând să fie depășiți", explică Hawkings.

Viziunea sa apocaliptică asupra evoluției rase umane nu este însă împărtășită de toți experții în inteligență artificială.

"Nu se întâmplă prea des ca un geniu recunoscut la nivel internațional să greșească, dar predicțiile alarmiste ale profesorului Hawking referitoare la inteligența artificială și viitorul umanității sunt eronate", consideră Mark Bishop, profesor la Universitatea din Londra.

Teoria lui Stephen Hawking potrivit căreia roboții inteligenți se vor dezvolta, pe cont propriu, atât de rapid încât vor depăși inteligența umană a mai fost adusă în prim plan, de mai mulți alți oameni de știință, pe parcursul ultimelor decenii. În schimb, profesorul Bishop atrage atenția că aceste teorii sunt eronate deoarece inteligența artificială nu va putea dobândi o serie de abilități specifice rasei umane, cum ar fi înțelegerea și conștiința.

"Lipsa acestor atribute cheie va duce, și pe viitor, la perpetuarea diferențelor majore dintre inteligența artificială și mintea umană. Din acest motiv, orice conlucrare între om și mașini va fi mult mai eficientă decât orice inteligență artificială, oricât de perfomantă ar fi ea", consideră profesorul britanic.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.