Evenimentul Zilei > International > Avertisment de la un fost șef al MI5: „Terorismul ISLAMIST va fi o AMENINȚARE pentru Marea Britanie încă 20-30 de ani”
Avertisment de la un fost șef al MI5: „Terorismul ISLAMIST va fi o AMENINȚARE pentru Marea Britanie încă 20-30 de ani”

Avertisment de la un fost șef al MI5: „Terorismul ISLAMIST va fi o AMENINȚARE pentru Marea Britanie încă 20-30 de ani”

Terorismul islamist va fi o amenințare pentru Marea Britanie încă 20-30 de ani de acum înainte, spune un fost șef al serviciul secret britanic MI5.

El a explicat că atacul de la Westminster i-ar fi determinat pe extremiști să spună: „Da, dacă ei pot să facă asta, atunci și eu pot!”. 

Terorismul islamist va continua să reprezinte o amenințare pentru Marea Britanie încă 20-30 de ani, conform fostului șef al MI5, Jonathan Evans, care consideră că avea de-a face cu „o problemă ce va dura o generație”, relatează publicația britanică Evening Standard. 

El a mai afirmat că atacul de pe Podul Westiminster, la începutul acestui an, ar fi putut avea un efect de ambiționare și încurajare pentru extremiști.

Lordul Evans, care s-a retras din serviciul de securitate în 2013, a spus pentru BBC: „Suntem cel puțin încă 20 de ani prinși în această capcană, după părerea mea vom mai lupta cu efectele acestui fenomen și peste 20 de ani – cred că este cu adevărat o problemă care durează o generație”.

„Cred că va trebui să facem față unor amenințări teroriste 20-30 de ani de acum, de aceea este absolut crucial să perseverăm în lupta antiteroristă”, a spus expertul în securitate. 

El a adăugat că atentatul cu bombă din Londra, din iulie 2005, a atras „un efect de energizare a rețelelor extremiste din Marea Britanie”, și la fel se va întâmpla și după atacul de pe Podul Westminster de la începutul acestui an.

„Am văzut o creștere alarmantă a amenințărilor teroriste, după 7 iulie, și eu cred că la fel se va întâmpla și o perioadă după Westminster – foarte mulți oameni vor spune: „Aș vrea și eu să fac asta” – și vor decide pe loc că da, dacă aceia au reușit, vor reuși și ei”.  După atrocitățile din martie, au urmat atacuri la Manchester, Podul Londrei și Finsbury Park, precizează sursa citată.

Lordul Evans, acum un observator independent din Camera Lorzilor, a declarat că ar fi „suprins” dacă Rusia nu ar încerca să se amestece și în democrația britanică, în urma acuzațiilor că și-a băgat nasul în alte alegeri străine, de pildă în SUA și Franța. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: