Evenimentul Zilei > Vremea > Avertisment crunt din partea ANM. Nu scăpăm de „extreme” nici în septembrie!
Avertisment crunt din partea ANM. Nu scăpăm de „extreme” nici în septembrie!

Avertisment crunt din partea ANM. Nu scăpăm de „extreme” nici în septembrie!

Chiar și în plină toamnă, temperaturile caniculare se vor resimți pe teritoriul României.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au avertizat că nu vom scăpa de caniculă în această lună. Potrivit acestora, cei care vor să plece la mare în această lună se vor bucura de căldură și vor putea face plajă în continuare. Astfel, temperaturile în luna septembrie vor atinge constant 33 și chiar 34 de grade Celius, temperaturi care sunt aproape de pragul caniculei.

Vremea caldă va continua, în restul lunii septembrie urmând să se înregistreze valori și cu 10-12 grade Celsius peste valorile normale ale perioadei calendaristice, anunță directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Acesta nu este ultimul weekend cu vreme bună. Și săptămâna viitoare va fi caracterizată de valori de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru perioada din calendar.

Vorbim de temperaturi care se vor situa scara întregii țări între 22 până la 33, posibil 34 de grade Celsius în lunca Dunării și în partea de Sud-Est a Olteniei. Chiar și pe litoral vom vorbi de temperaturi agreabile – 25, 27 de grade Celsius.

Și astăzi am avut la Gura Portiței 28 de grade Celsius. De altfel, la ora 18:00 încă înregistrăm în partea de Sud-Vest a țării 32 de grade Celsius și în bună parte din sudul, vestul, sud-estul și estul țării 30, 31 de grade Celsius. Cu 10, 12 grade mai mult peste ceea ce ar fi normal pentru această dată din calendar.

Precipitații vor fi foarte puțin, doar în zona de munte. Asta înseamnă o vreme frumoasă oriunde ne-am afla, pe litoral sau chiar la munte. Este o vară târzie, vor mai urma zile cu vreme frumoasă”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Vremea la munte

La munte continuă vremea frumoasă. Va fi soare în cea mai mare parte a zilei și abia spre seară, în masivele vestice, e posibil să vină o ploaie de scurtă durată. Temperaturile se mențin ridicate pentru această perioadă.

Vor fi perioade cu soare, dar așteptăm și averse, chiar consistente în nordul Orientalilor.

Duminică va fi timp frumos, însă în masivele nordice, după prânz o să mai plouă.

Și luni va fi destul de cald, dar după-amiaza instabilitatea crește și va ploua în majoritatea masivelor. Se pot strânge cantități mari de apă și vor fi vijelii și grindină.

Marți se face mai cald și avem cam aceleași condiții. Dimineața: soare și atmosferă plăcuta, mai târziu câteva reprize de ploaie, cu fenomene violente și cantități mari de apă.

Vremea la mare

Și la mare, weekendul ne-aduce vreme bună și temperaturi foarte plăcute. Cerul va fi senin; vântul va avea intensificări trecătoare, iar prin stațiuni se vor atinge 26…27 de grade.

Pe litoral, se face vreme de plajă. Temperaturile cresc cu fiecare zi, dar apa mării va fi destul de rece: va avea doar vreo 17 grade. Sâmbătă, vântul va sufla cu putere și va atinge 50 km/h.

Și duminică prindem vreme bună și vânt insistent. Norii apar trecător, dar nu sunt anunțate ploi.

Luni se mai încălzește puțin, vântul se mai domolește, norii se înmulțesc, dar nu plouă.

Marți, va fi vreme superbă. Se încălzește perceptibil, domină timpul frumos și vântul va adia plăcut.