Evenimentul Zilei > International > Avertisment. China a extins exercițiile militare în jurul Taiwanului
Avertisment. China a extins exercițiile militare în jurul Taiwanului

Avertisment. China a extins exercițiile militare în jurul Taiwanului

China extinde exercițiile militare în jurul Taiwanului, care au perturbat deja traficul maritim și aerian, alimentând și mai mult îngrijorările cu privire la un potențial conflict în regiune.

Potrivit Beijingului, exercițiile includ exerciții anti-submarin, care se pare că vizează sprijinul SUA pentru Taiwan în cazul unei potențiale invazii chineze. Armata chineză a declarat că exercițiile care implică atacuri cu rachete, avioane de război și mișcări de nave care traversează linia mediană a strâmtorii Taiwan care desparte părțile au fost un răspuns la vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.

Ca răzbunare privind călătoria doamnei Pelosi, China i-a impus sancțiuni și a întrerupt discuțiile privind apărarea și schimbările climatice cu SUA. Beijingul a calificat vizita drept o „ingerință gravă” în afacerile sale interne, în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a calificat răspunsul militar la călătorie drept a fi „provocator”.

China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și a amenințat că îl va anexa cu forța, dacă va fi necesar. Cele două părți s-au despărțit în 1949, după un război civil, dar Beijingul consideră că vizitele oficialilor străini în Taiwan îi recunosc suveranitatea. Premierul taiwanez a condamnat China drept „vecinul rău” după ce armata sa a început exerciții militare în jurul insulei. China a ignorat apelurile de calmare a tensiunilor și nu a existat nicio indicație asupra momentului când va pune capăt acestor exerciții.

Susținerea Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat duminică că a detectat un total de 66 de avioane și 14 nave de război care efectuează exercițiile navale și aeriene. Insula a răspuns punându-și armata în alertă și desfășurând nave, avioane și alte mijloace pentru a monitoriza avioanele, navele și dronele chineze care „simulează atacuri asupra insulei Taiwan și a navelor noastre pe mare”.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut comunității internaționale să „susțină Taiwanul democratic” și să „oprească orice escaladare a situației de securitate regională”, potrivit Sky News.