Evenimentul Zilei > Politica > Avertisment CATASTROFAL al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după Brexit
Avertisment CATASTROFAL al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după Brexit

Avertisment CATASTROFAL al ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după Brexit

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu a declarat recent că a discutat cu reprezentanţi ai Guvernului Marii Britanii despre situaţia românilor stabiliţi sau care lucrează temporar în această ţară după ce va ieşi din Uniunea Europeană. Meleşcanu a mai spus că sistemul de sănătate englez va avea se suferit foarte mult dacă cei aproximativ 10.000 de cadre medicale de origine română ar fi daţi afară după Brexit.

Întrebat dacă e îngrijorat în privinţa situaţiei românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleşcanu a declarat: ”Dacă va fi o ieşire grea, va trebui să discutăm. Sunt peste 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turişti, ei contribuie direct la bunăstarea şi dezvoltarea economică a Marii Britanii. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale şi alţii. Ei sunt foarte bine integraţi în societatea britanică şi cred că asta va fi un argument puternic”.

Ministrul de Externe a precizat că acest subiect l-a discutat la Bucureşti cu fostul ministru de externe Boris Johnson.

”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la Bucureşti, şi am discutat despre situaţia românilor. Mi-a spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă acelaşi statut legal. I-am spus: Mulţumesc foarte mult, dar cum puteţi garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici şi asistente ar fi daţi afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuşi. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a relatat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă este conştient că unul dintre motivele pentru care s-a votat Brexit-ul este acela că s-a spus că muncitorii din alte state UE vin şi iau locurile de muncă ale britanicilor, Meleşcanu a replicat: ”Asta nu este o abordare serioasă, pentru că românii şi alţi cetăţeni UE, polonezii şi bulgarii, fac munca pe care cetăţenii britanici nu vor să o facă. Cred că este o contribuţie solidă la dezvoltarea economică a Marii Britanii”.

Întrebat cum comentează ironia faptului că Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici avocaţi ai aderării României la UE, va părăsi Uniunea în timpul mandatului României la preşedinţia rotativă, Meleşcanu a precizat că Bucureştiul este interesat în păstrarea unei relaţii cât mai strânse cu Londra.

”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii pentru a adera la Uniunea Europeană. Suntem interesaţi să ţinem Marea Britanie cât mai aproape de UE”, a afirmat ministrul român de Externe.