Avem cu 55% mai multi someri decat declaram oficial

Avem cu 55% mai multi someri decat declaram oficial

Paradoxal, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania are doua rate distincte ale somajului.

Una de 5,1% inaintata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si alta de 7,9% data publicitatii de Eurostat, Institutul European de Statistica, ambele valabile pentru luna octombrie a anului trecut.

Daca luam in considerare cifra aparuta in comunicatul Eurostat de ieri, rata somajului din Romania este atat peste media inregistrata in zona euro (7,6%), cat si peste media de 7,7% a lunii octombrie 2006 din cele 25 de state membre ale Uniunii la data respectiva. Peste aceste medii, alaturi de noi se mai afla alte opt state, printre care Bulgaria, Germania - ambele cu 8%, Franta (8,6%) si Polonia, a carei rata de 13,6% este cea mai mare in randul statelor comunitare.

Pe de alta parte, procentul de 5,1%, oficial pe plan intern, ne-ar situa pe pozitia a opta in Europa dupa Danemarca (3,3% - limita inferioara), Olanda, Austria sau Cipru, dar inaintea Ungariei, Marii Britanii sau Italiei.

Dupa numarul de someri de sex masculin, procentul Eurostat de 8,9% ne pozitioneaza pe locul 3 in UE, in timp ce procentul ANOFM referitor la somere ne-ar aduce in randul primelor 4 state cu cel mai scazut somaj feminin.

Algoritmi de calcul diferiti

Practic, Eurostat ne-a pus in carca cu 55% mai multi someri decat am declarat noi oficial, si asta, potrivit oficialilor Institutului National de Statistica (INS), deoarece cifra oficiala furnizata de Romania a fost recalculata dupa un algoritm necunoscut astfel incat sa rezulte un procent comparabil cu toate celelalte furnizate de statele membre ale Uniunii Europene.

In cazul Romaniei, Eurostat a mai luat in calcul procentul de 7% al somajului BIM (Biroul International al Muncii) si o serie de microdate puse la dispozitie de INS.

Ne puteți urmări și pe Google News