Cazul a atras critici globale provocând furie în capitalele europene dar și în Congresul SUA, după ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis de agenții saudiți în interiorul consulatului din Regatul Istanbul, anul trecut.  Grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin trei dintre femei, inclusiv Hathloul, au fost ținute în închisoare izolate luni de zile și au fost supuse abuzurilor, inclusiv șocuri electrice sau agresiune sexuală.
Oficialii saudiți au negat acuzațiile de tortură și au declarat că arestările au fost făcute sub suspiciunea că ar prejudicia interesele saudite și că au oferit sprijin persoanelor  ostile din străinătate. În martie, Hathloul și unele dintre celelalte femei au descris într-o şedinţă de judecată închisă despre maltratarea la care au fost supuse.
Hathloul, 30 de ani, a acceptat inițial să semneze un document prin care a negat că a fost supusă torturii și hărțuirii, a scris fratele ei Walid pe Twitter.  Cu toate acestea, într-o întâlnire recentă, oficialii securității statului i-au cerut să facă video în care să nege tot ce i s-a întâmplat în arest, dar familia ei a spus că a refuzat.
Frații lui Hathloul susțin că Saud al-Qahtani, în acel moment consilier principal al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care a fost implicat și în uciderea lui Khashoggi, a fost prezent în unele dintre sesiunile de tortură și a amenințat-o cu violul și chiar cu moartea. 
Procurorul saudit a declarat că biroul său a investigat acuzațiile și a concluzionat că sunt false. Unele dintre acuzațiile împotriva femeilor se încadrează în legea  regatului care prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.  Sute de alți activiști, intelectuali și clerici au fost arestați separat în ultimii doi ani, într-o tentativă de a stinge o posibilă opoziție, cu toţii fiind catalogaţi ca trădători și sunt judecați pentru acuzații care includ contactul cu mass-media străine, diplomați și grupuri pentru drepturile omului, titrează theguardian.