Evenimentul Zilei > International > Austria trece la certificatul digital de vaccinare. UE pregătește adeverința electronică verde
Austria trece la certificatul digital de vaccinare. UE pregătește adeverința electronică verde

Austria trece la certificatul digital de vaccinare. UE pregătește adeverința electronică verde

Țările europene pregătesc diferite soluții pentru ca economiile lor să-și revină după șocul pandemic. Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerea sa pentru o adeverință electronică verde.

Austria trece la certificatul digital de vaccinare. Guvernul austriac a anunţat, miercuri, că va aproba foarte curând procedurile necesare introducerii, din luna aprilie, a unui certificat digital de vaccinare, relatează EFE, citată de Agerpres. Prin acest certificat se doreşte facilitarea deplasării pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

Ministrul agriculturii şi turismului, Elisabeth Köstinger, a precizat că va fi un document digital gratuit. Acesta va cuprinde informaţii despre faptul că o persoană vaccinată are anticorpi sau a efectuat un test negativ pentru COVID-19.

Cabinetul austriac a prezentat miercuri documentul, care se preconizează a fi introdus la vară la nivelul întregii UE. Guvernul conservator-ecologist doreşte să aprobe procedurile necesare pentru a putea distribui aceste certificate începând din aprilie. Scopul măsurii este reactivarea turismului şi sectorului restauraţiei şi hotelier, închis din noiembrie 2020.

Premier austriac: Deținătorii certificatului se vor putea bucura de libertăți în siguranță. Nu va fi discriminatoriu

Documentul va trebui prezentat în cazul participării la activităţi culturale, pentru a merge la restaurant sau pentru „a se putea bucura de libertăţi în siguranţă”, a declarat şeful guvernului austriac, Sebastian Kurz.

Premierul conservator a mai explicat că versiunea austriacă a certificatului va fi digitală cu un cod QR, destinată telefonului mobil. Pe baza lui se va putea călători în toată Europa.

Potrivit lui Sebastian Kurz, certificatul nu va fi discriminatoriu. Inclusiv persoanele care nu s-au vaccinat vor beneficia de acest „paşaport digital”. Documentul va include rezultatele la teste şi certificatele de prezenţă a anticorpilor după vindecarea de  COVID-19. Obiectivul actului, a mai precizat demnitarul, este de a garanta „un maximum de siguranţă şi celor care încă nu s-au vaccinat”.

Austria trece la certificatul digital de vaccinare. Comisia Europeană a prezentat adeverința electronică verde

Tot miercuri, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivel comunitar. Adeverința electronică verdeva constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Deținătorul va putea fi verificat în orice stat membru UE. în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

Citește și Certificatul de vaccinare este o ecuație cu multe necunoscute. Cum se va putea călători la vară în Europa