Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Australia ar putea adera la NATO! Va muta Trump Alianța în Pacific ca să blocheze China?
Australia ar putea adera la NATO! Va muta Trump Alianța în Pacific ca să blocheze China?

Australia ar putea adera la NATO! Va muta Trump Alianța în Pacific ca să blocheze China?

„Există posibilitatea de a vedea Australia alăturându-se NATO? Da, și este de așteptat. De fapt, evoluțiile internaționale din ultima vreme, alianțele din întreaga lume, dezvoltarea de noi scenarii și metamorfoza jucătorilor din arena internațională sugerează posibilitatea și nevoia unei noi extinderi a NATO într-o direcție estică, trecând de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific”, susține jurnalistul italian Lorenzo Franzoni în ilgiornale.it.

Să fie vorba doar de o fantezie gazetărească menită să atragă cât mai multe click-uri pe articol? Nici vorbă. Atât Trump, cât și oficiali de rang înalt ai Pentagonului, au lăsat să se înțeleagă în mai multe rânduri că puterea militară și economică a Republicii Populare Chineze reprezintă cea mai mare amenințare pentru Statele Unite.

În acest nou joc planetar, Australia capătă o însemnătate aparte pentru Statele Unite. Fostul dominion britanic este în momentul de față un aliat de nădejde al SUA, chiar dacă nu se află în NATO. SUA și Australia cooperează strâns în ceea ce privește securitatea internațională – de la tehnologia informației, până la securitatea maritimă. De altfel, după cum se poate citi pe site-ul Ambasadei Australiei la Bruxelles, scrie Lorenzo Franzoni, colaborarea s-a născut deja în Afganistan, cu implicarea forțelor armate ale guvernului de la Canberra în operațiunile ISAF (International Security Assistance Force). Mai mult, în august 2019, Australia și-a reînnoit  acordul cu NATO.

Ipoteza unei viitoare aderări a Australiei a fost de altfel subliniată și la ultima adunare generală a Alianței Atlantice, care a avut loc la Londra în decembrie 2019. Este vorba, de altfel, de o idee care circulă de ani buni în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Astfel, cu ajutorul NATO,

SUA și-ar muta centrul de greutate din Europa și Orientul Mijlociu în Orientul îndepărtat, cu scopul de a încercui geopolitic China printr-un cordon sanitar din care ar putea face parte, alături de Australia, Japonia și India.

Dacă planurile SUA în ceea ce privește încercuirea Chinei ar putea fi privite cu reticență pe India și chiar Japonia, Australia – în ciuda reticenței sale de a accepta instalarea de rachete nucleare în țară – pare cel mai potrivit aliat.

Evident, aderarea Australiei la NATO este doar una dintre variantele de lucru. Pentru a ține China la respect, americanii au și o altă posibilitate- să folosească alianța care există deja (Quadrilateral Security Dialogue) între SUA, Japonia, India și Australia.