Evenimentul Zilei > International > Austeritatea încinge sudul Europei
Austeritatea încinge sudul Europei

Austeritatea încinge sudul Europei

Grecii au reacţionat violent la noile tăieri salariale, iar spaniolii au luat cu asalt clădirea Parlamentului pentru a forţa noi alegeri

Grecii au ieşit ieri din nou în stradă pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate pregătite de guvernul de la Atena. Numai în capitala greacă, 50.000 de persoane au răspuns chemării sindicatelor la manifestaţii, în paralel cu o grevă generală, prima după alegerile legislative din iunie.
Manifestaţia antiausteritate de la Atena a devenit violentă după ce câteva sute de tineri cu cagule au aruncat cu sticle şi cocteiluri molotov în forţele de ordine, care au răspuns la gaze lacrimogene. Violenţele au izbucnit în apropiere de clădirea parlamentului elen.
Noile măsuri de austeritate adoptate de guvernul grec, deocamdată pe hârtie, vizează economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, constând în principal în reducerea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Pachetul, al şaselea din 2010, urmează să fie supus aprobării celor doi parteneri ai coaliţiei guvernamentale şi să primească şi undă verde din partea creditorilor externi.
"O toamnă fierbinte"
Marţi seară, la Madrid, circa 6.000 de protestatari au înconjurat clădirea Parlamentului spaniol, cerând demisia guvernului conservator şi noi alegeri. Poliţia a intervenit în forţă după ce manifestanţii au încercat să rupă cordonul de securitate şi să intre în sediul legislativului. Cel puţin 64 de manifestanţi au fost răniţi iar alţi 35 au fost reţinuţi de poliţie în protestul care s-a încheiat ieri, la primele ore ale dimineţii.
Protestele, care anunţă ceea ce sindicatele avertizează că va fi o "toamnă fierbinte", au fost urmate ieri de o grevă generală declanşată în două comunităţi autonome, Ţara Bascilor şi Navarra.
Astăzi, guvernul condus de Mariano Rajoy urmează să anunţe noi măsuri de austeritate.
CITIŢI ŞI:

  • VIOLENŢE la ATENA, în primele proteste de la instalarea noului guvern
  • Madrid: Manifestaţiile anti-austeritate „Ocupaţi Congresul”, soldate cu 28 de răniţi
  • Austeritatea din Spania naşte drame personale
  • Proteste anti-austeritate de amploare la Madrid. Poliţia a intervenit în forţă | VIDEO
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News