Austeritate doar pentru alţii. Băncile nemţeşti salvate cu bani publici cresc salariile

Austeritate doar pentru alţii. Băncile nemţeşti salvate cu bani publici cresc salariile

Angajaţii băncilor germane vor primi o creştere salarială de 6,5%, în urma negocierilor dintre bănci şi sindicatul din acest domeniu, Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft - Sindicatul Unit din Servicii).

Măsura urmează să fie implementată în două etape. În iulie vor fi mărite salariile cu 2,9%, iar în iulie 2013 cu încă 2,5%. Acordul este valabil timp de 26 de luni şi mai include o primă de 350 de euro de persoană care urmează să fie acordată în acest an. În sistemul bancar german lucrează aproximativ 230.000 de persoane.

De la începutul crizei, mai multe bănci germane au avut nevoie de ajutorul statului pentru a evita intrarea în colaps. Cel mai cunoscut exemplu este cel al grupului financiar Hypo Real Estate, naţionalizat în întregime după ce a necesitat un pachet de salvare de circa 100 de miliarde de euro de la statul german. Commerzbank a necesitat la rândul său o recapitalizare de peste 18 miliarde de euro, iar în prezent Guvernul deţine 25% din bancă.     Creşteri salariale şi în alte domenii Recent, cel mai important sindicat din domeniul auto a obţinut o majorare salarială de 4,3% pentru angajaţii care lucrează în acest sector. Potrivit Reuters, aceasta este cea mai mare creştere salarială din domeniul tehnologic german de după 1992.

Cancelarul Angela Merkel a lăudat măsurile de majorare a salariilor negociate de angajatori şi sindicate, considerând că acestea ar putea stimula consumul şi ajuta la revenirea economiei pe un trend sănătos de creştere. Paradoxal, în mijlocul unei crize economice de proporţii pentru toată Europa, în Germania şomajul a ajuns la cel mai mic nivel de după reunificare.

Ne puteți urmări și pe Google News